В Інституті демографії та соціальних досліджень імені Птухи спрогнозували, яким буде населення України протягом 10 років. Тут попереджають про негативні перспективи. Про це пише hromadske.

Науковиця та директорка установи Елла Лібанова вважає, що чисельність населення України у кордонах 1991 року в 2033 році коливатиметься в межах від 26 млн до 35 млн людей.

«Буде погано. Значно гірше, ніж хтось може собі уявити», – сказала вона в етері національного телемаратону.

Також науковиця висловила думку, що кількість населення нашої країни не повернеться до показника 45 млн людей.

«Це довга розмова про потенціал демографічного зростання, про старе населення, про втрати через низьку народжуваність, про втрати через зависоку завчасну смертність, особливо чоловіків, до цього долучилася міграція, яка на сьогодні перетворилася на головний драйвер демографічної динаміки — все погано, дуже погано», — зауважила директорка Інституту.

Нагадаємо, що в липні цього року моніторингова платформа «Опендатабот» повідомила, що народжуваність в Україні від початку повномасштабного вторгнення зменшилася на 28%.

За оцінками Міністерства економіки, за межами України зараз перебуває близько 6,2 млн українців, які виїхали з країни через повномасштабне вторгнення рф.