Diamond Foundry, компанія, що спеціалізується на алмазних технологіях, експериментує з використанням алмазів для зменшення температури високопродуктивних процесорів та відеокарт, пише The Wall Street Journal. Компанія повідомила, що її тести на нерозкритому графічному прискорювачі NVIDIA високого класу, в якому використовувалися пластини з синтетичними алмазами, дали вражаючі результати. У своїх тестах Diamond Foundry використовувала надтонку алмазну пластину, як підкладку для чипа, що дозволи збільшити розсіювання тепла.

Продуктивність графічного процесора нібито зросла втричі порівняно з тим, коли він тестувався зі стандартними виробничими матеріалами. Ці результати обіцяють значний прогрес у технології охолодження мікрочипів, але оскільки дані тестів не були опубліковані для незалежної перевірки, то поки що складно сказати наскільки реалістичним може бути впровадження синтетичних алмазів у нові процесори та відеокарти.

Втім, використання алмазів для охолодження мікросхем може розвʼязати зростаючу проблему управління тепловиділенням у все більш компактних і потужних електронних компонентах. Підхід Diamond Foundry полягає у створенні монокристалічних алмазів на масштабованих підкладках за допомогою технології під назвою гетероепітаксія. Алмази, відомі своєю винятковою теплопровідністю, у 17 200 разів ефективніші за кремній і в 60 разів кращі за карбід кремнію для охолодження.

У той час як Diamond Foundry досліджує алмазні пластини для проєктування мікросхем, Intel вивчає використання скляних підкладок для підвищення ефективності та покращення зв’язку між мікросхемами. Мета Diamond Foundry – зменшити щільність дефектів у своїх алмазних підкладках і повністю використати охолоджувальні можливості алмазів.