Британський стартап Lyte Aviation отримав передзамовлення на 10 конвертопланів LA-44 SkyBus від індійської авіакомпанії Vman Aviation Services. Вартість замовлення – €400 млн. Про це пише Vertical.

На відміну від невеличких двох-чотирьохмісних VTOL-аеротаксі, Lyte Aviation LA-44 SkyBus і дійсно більш схожий на регіональний автобус: 40 пасажирів, 2 пілоти плюс додаткових 2 члени екіпажа; дальність до 1000 км; швидкість – до 300 км/годину; ефективність споживання палива у 5 разів краще, ніж у гелікоптера.

Конвертоплан злітає як гелікоптер, але летить як літак, тож він має два поворотних крила з 8 турбогвинтовими двигунами. Поки що на звичайному паливі, у майбутньому це мають бути електродвигуни на паливних елементах. Крім пасажирської версії LA-44 SkyBus планується і вантажна LA-44C SkyTruck.

Попре замовлення від Vman, конвертоплан Lyte Aviation LA-44 SkyBus існує поки що лише на папері. Повнорозмірний прототип мають побудувати у 2024 р., перший політ він здійснить у 2025 р. І тільки протягом 5-6 років почнеться масове виробництво, тож аероавтобуси, як у фантастиці 1960-х років, ми побачимо у небі ще нескоро.