Внаслідок ініціатив Ілона Маска з обмеження доступу до платформи X було скасовано, призупинено або змінено понад 100 досліджень про соцмережу. Про це пише Reuters.

Йдеться про обмеження, накладені на критично важливі методи для збору даних на X. Вони позбавили можливості виявляти джерело та шляхи поширення неправдивої інформації під час подій в реальному часі.

Один із найважливіших методів базувався на інструменті, завдяки якому дослідники щомісяця мали доступ до даних про 10 млн постів. Але в лютому соцмережа заявила, що припиняє надавати безкоштовний доступ до цього API (інтерфейс прикладного програмування) у зв’язку з оновленням інструмента.

Тепер X пропонує придбати доступ до API за ціною від $100 до $42 тис. на місяць. При цьому обсяг даних за «дешевою» підпискою менший, ніж коли це було безплатно.

На прохання Reuters, експерти Coalition for Independent Technology Research оцінили кількість досліджень, на які вплинула політика Ілона Маска. Виявилося, що 30 проєктів було скасовано, а 47 – загальмували.

Ще 47 проєктів збереглися, але деякі респонденти кажуть, що їхня здатність збирати нові дані буде обмежена. Крім цього, в 27 випадках дослідники змінили платформу.

Політика Ілона Маска вплинула, зокрема на проєкти щодо мови ворожнечі та тем, які перебувають під пильною увагою регуляторних органів у різних країнах. Один із проєктів, що зупинився, мав на меті дослідити безпеку дітей на X.