На заході DevDay компанія OpenAI анонсувала низку нових моделей та продуктів для розробників, які мають змінити ландшафт штучного інтелекту. Одним з головних анонсів презентації став GPT-4 Turbo, більш потужна ітерація чат-бота GPT-4, яка тепер має контекстне вікно на 128 тис. символів, що дозволяє вмістити еквівалент більш ніж 300 сторінок тексту в одній підказці.

GPT-4 Turbo – це не тільки про розмір, це також про доступність. OpenAI оптимізував продуктивність моделі, в результаті чого вартість вхідних токенів стала втричі дешевшою, а вихідних — вдвічі дешевшою порівняно з попередньою моделлю. Ця нова модель зробить передові можливості ШІ більш доступними для розробників по всьому світу.

Під час презентації компанія OpenAI також представила Assistants API, покликаний спростити розробку допоміжних ШІ-додатків. Цей новий API спрощує створення ШІ-помічників, які можуть розуміти цілі, викликати моделі та використовувати інструменти для більш ефективного виконання завдань.

Мультимодальні можливості платформи OpenAI також розширилися. Тепер розробники можуть інтегрувати у свої додатки функції технічного зору, створення зображень за допомогою DALL-E 3 і перетворення тексту в мову (TTS), що відкриває нові можливості для творчого і практичного використання ШІ.

На додаток до цих нових пропозицій, OpenAI значно покращив наявні функції. GPT-4 Turbo тепер краще справляється із завданнями, що вимагають точного дотримання інструкцій, і підтримує новий режим JSON для розробників, яким потрібно генерувати коректні відповіді у форматі JSON. Відтворюваність моделі була покращена за допомогою нового параметра seed, що забезпечує узгодженість результатів, що має вирішальне значення для налагодження та модульного тестування.

OpenAI також оновили для розробників GPT-3.5 Turbo, який тепер підтримує 16K контекстне вікно і може похвалитися 38% поліпшенням у виконанні завдань.

Assistants API змінює правила гри для розробників, які прагнуть створити подібний до агентів досвід у своїх додатках. Завдяки новим можливостям, таким як інтерпретатор коду та пошук, API бере на себе більшу частину важкої роботи, дозволяючи створювати високоякісні програми зі штучним інтелектом.

Крім того, OpenAI представила нові можливості в API, включаючи GPT-4 Turbo з функцією компʼютерного зору, що дозволяє детально аналізувати зображення і читати документи, і DALL-E 3, що дозволяє безпосередньо інтегрувати генерацію зображень в додатки та продукти.

API перетворення тексту в мову є ще одним помітним доповненням, що пропонує генерацію мови людської якості з різноманітними попередньо встановленими голосами та варіантами моделей.

У дусі постійного вдосконалення OpenAI також запустив програму експериментального доступу для точного налаштування GPT-4 і програму Custom Models для організацій, які потребують широкої кастомізації.

На додаток до цього, OpenAI оголосила про зниження цін на всю платформу і підвищення тарифних лімітів, щоб допомогти розробникам більш ефективно масштабувати свої програми:

  • Вхідні токени GPT-4 Turbo в 3 рази дешевше, ніж GPT-4, на $0,01, а вихідні токени у 2 рази дешевше, на $0,03;
  • Вхідні токени GPT-3.5 Turbo в 3 рази дешевші за попередню модель 16K – $0,001, а вихідні токени у 2 рази дешевші – $0,002. Розробники, які раніше використовували GPT-3.5 Turbo 4K, можуть скористатися 33% знижкою на вхідні токени за ціною $0,001. Ці нижчі ціни застосовуються лише до нового GPT-3.5 Turbo;
  • Вартість вхідних токенів моделі GPT-3.5 Turbo 4K знижена в 4 рази до $0,003, а вихідних токенів — у 2,7 раза до $0,006. Нова модель GPT-3.5 Turbo також підтримує контекст 16K за тією ж ціною, що і 4K. Ці нові ціни також застосовуються до моделей gpt-3.5-turbo-0613 з тонким налаштуванням.

OpenAI на DevDay представила моделі та інструменти для розробників наступного покоління штучного інтелекту

OpenAI також оголосила, що прагне захистити клієнтів за допомогою вбудованих засобів захисту авторських прав у своїх системах. Компанія впровадить нову функцію захисту авторських прав — Copyright Shield, в рамках якої буде захищати своїх клієнтів і оплачувати понесені ними витрати, якщо вони зіткнуться з юридичними претензіями, пов’язаними з порушенням авторських прав. Це стосується загальнодоступних функцій ChatGPT Enterprise і платформи для розробників.