Щонайменше 15 відвідувачів цьогорічного заходу ApeFest, який компанія Yuga Labs присвячує відомій NFT-колекції Bored Ape Yacht Club, повідомили про опіки очей. Про це пише Engadget.

Люди пов’язують проблему з освітленням сцени на заході, який цього року організували в Гонконзі. Деякі відвідувачі стверджують, що лікарі діагностували в них фотокератит – це медичний термін для позначення пошкодження зовнішніх шарів рогівки, що є наслідком інтенсивного ультрафіолетового випромінювання.

«Прокинувся посеред ночі після ApeFest з таким сильним болем в очах, що мені довелося звернутися до лікарні, – поділився користувач Crypto June. – Лікар сказав мені, що це через ультрафіолет від сценічного світла».

Криптотрейдер Адріан Здунчик теж відвідував захід та змушений був перевірити свій зір. У його випадку обійшлося без серйозних наслідків, але трейдер радить іншим учасникам не зволікати та звертатися до лікарів.

«Усім моїм друзям, які зараз страждають: сходіть перевірте зір. Швидше за все, ви буквально спалили очі ультрафіолетом, як і я, що вимагає ліків, очних крапель, захисту для очей, антибіотиків і спеціалізованої допомоги. Не ігноруйте цю небезпеку для здоров’я. Без належного лікування вона може призвести до тривалого погіршення зору та інших серйозних наслідків», – написав він.

У Yuga Labs вже відреагували на ситуацію, що склалася. Тут повідомили, що знають про проблему та спілкуються з деякими відвідувачами ApeFest, щоб виявити потенційні першопричини.

«За нашими оцінками, ми вважаємо, що ці симптоми мали набагато менше 1% тих, хто відвідував і працював на заході», – додали в компанії та порадили людям, які спостерігають симптоми, все ж звертатися до лікарів.

Деяких людей обурила реакція Yuga Labs на ситуацію. Наприклад, один із користувачів опублікував на платформі X зображення «розмитого» тексту, який неможливо розібрати, та додав «Поправив пост для вас».

Інцидент перегукується з тим, що стався у 2017 році. Тоді відвідувачі вечірки HypeBeast заявили про пошкодження очей. Пізніше стало відомо, що підрядник з освітлення використовував лампи, які часто застосовують для дезінфекції.