Пацюки можуть бути наділеними уявою, як у людей. Такого висновку дійшли спеціалісти Дослідницького кампусу Джанелія Медичного інституту Говарда Г’юза в США, пише Slashdot.

Дослідники виявили, що гризуни можуть уявляти бажані місця та об’єкти, які не знаходяться перед ними. Як і у людей, в цей момент у них активізується нейронна активність в гіпокампі – ділянці мозку, яка відповідає за просторову пам’ять.

Щоб з’ясувати це, науковці кампусу розробили нову систему, яка поєднує віртуальну реальність та інтерфейс «мозок-машина». У такий спосіб вони дослідили когнітивні можливості пацюків, а результати роботи опублікували в журналі Science.

Здатність уявляти місця, віддалені від поточного положення, є фундаментальною для запам’ятовування минулих подій та уяви можливих майбутніх сценаріїв. Вчені з’ясували, що гризуни можуть не лише уявляти місця та об’єкти, вони також здатні утримувати ці думки впродовж тривалого часу.

«Приголомшливо те, як пацюки вчаться думати про це місце, і ні про яке інше, протягом дуже тривалого періоду часу, виходячи з нашого, можливо, наївного, уявлення про тривалість уваги пацюка», – кажуть науковці.

Дослідження також показує, що інтерфейс «мозок-машина» можна застосувати для вивчення активності в гіпокампі. Крім того, зроблена робота відкриває нові можливості для протезування.