Залишки колишньої планети Тейя, з якої утворився Місяць, можуть знаходитися поруч із ядром Землі. Такого висновку дійшли вчені, аналізуючи дві зони в мантії нашої планети, пише Ars Technica.

Згідно з поширеною теорією, на початку історії нашої Сонячної системи планета розміром із Марс врізалася в Землю. Уламки після зіткнення були викинуті на орбіту та сформували Місяць.

У сучасному світі науковці продовжують вивчати Землю, тож звернули увагу на дві незвичні зони. Це – так звані області з низькою швидкістю зсуву (LLVP). Їх вдалося виявити завдяки сейсмічним хвилям, які проходять через надра нашої планети.

Утворені землетрусами сейсмічні хвилі змінюють швидкість і напрямок, проходячи крізь різні матеріали. Рух цих хвиль залежить від типу гірської породи, щільності та температури. Фактично це дозволяє вченим створювати картину земної кори та мантії.

У знайдених зонах ці хвилі сповільнюються. Досі природа ділянок була незрозуміла, однак тепер команда вчених пов’язала їхнє існування із зіткненням Тейї та Землі. Експерти провели комп’ютерне моделювання, яке засвідчило вірогідність того, що залишки іншої планети можуть бути біля ядра Землі.

Дослідження показало, що після зіткнення мало відбутися плавлення верхньої частини мантії нашої планети. Під час цього процесу фрагменти Тейї могли проникнути нижче зони плавлення – вглиб Землі та наблизитися до її ядра.

На думку спеціалістів, уламки можуть бути здебільшого неушкодженими, тож вони мають зберігати свої властивості. Попри те, що перебувають на іншій планеті.