DeepMind представила нову версію AlphaFold – тепер ШІ допоможе в розробці ліків

DeepMind представила найновішу версію програми AlphaFold, яка працює на базі штучного інтелекту. Про це повідомляє TechCrunch.

Її першу версію презентували близько п’яти років тому. Тоді вона була здатна передбачати структуру багатьох білків в людському організмі. Згодом систему вдосконалили – в 2020 році з’явилася оновлена та більш потужна AlphaFold 2.

Нинішня версія є її наступницею. Її особливість в тому, що вона здатна генерувати прогнози майже для всіх молекул у найбільшій в світі базі даних біологічних молекул Protein Data Bank.

Але це не все. Вже зараз Isomorphic Labs (дочірня компанія DeepMind) використовує модель для розробки терапевтичних препаратів.

У DeepMind акцентують, що нова модель AlphaFold може точно передбачати структури лігандів (молекули, які зв’язуються з «рецепторними» білками та спричиняють зміни в взаємодії клітин), нуклеїнових кислот (молекули, які містять ключову генетичну інформацію) та посттрансляційних модифікацій (хімічні зміни, які відбуваються після створення білка).

DeepMind зазначає, що це може стати корисним інструментом у створенні ліків, адже вчені будуть здатні ідентифікувати та проектувати нові молекули, які можуть лягти в основу нових препаратів.