Помер творець мови програмування Pascal Ніклаус Вірт

1 січня 2024 року помер швейцарський програміст, теоретик програмування та автор мови програмування Pascal Ніклаус Вірт. Його не стало приблизно за шість тижнів до свого 90-річчя. Про це пише The Register.

Ніклаус Вірт – автор багатьох відомих праць з програмування. Також він виступив автором таких мов програмування, як Ейлер, Модула, Модула-2, Оберон.

Він народився 15 лютого 1934 у Вінтертурі, в передмісті Цюриху у Швейцарії. В 1954 році він поступив на факультет електроніки Швейцарського федерального технологічного інституту (ETH) в Цюриху. Тут за чотири роки він здобув ступінь бакалавра з електротехніки.

У 1960 році він здобув ступінь магістра в Лавальському університеті в Канаді. Згодом, у 1963 році, захистив дисертацію в університеті Каліфорнії в Берклі. Її темою стала мова програмування Ейлер.

З 1963 по 1967 роки Ніклаус Вірт працював асистентом в Стенфордському університеті. Тут разом із Джимом Уельсом розробив і реалізував мову PL/360. Мову програмування Pascal він створив у 1970 році.

В 1984 році Ніклаус Вірт отримав Тьюрингівську премію, що є однією з найпрестижніших відзнак у світі комп’ютерних наук.

До 1999 року він був директором Інституту комп’ютерних систем при ETH. 1 квітня 1999 року Ніклаус Вірт вийшов на пенсію, адже досяг граничного для державного службовця Швейцарії віку.