Видання The Guardian звинуватило компанію Microsoft у завданні репутаційної шкоди. Все через публікацію неприйнятного опитування, яке створив штучний інтелект. Про це пише The Verge.

Ситуація склалася після публікації статті газети про смерть жінки. Поруч із текстом з’явилося створене ШІ опитування, в якому читачам пропонували проголосувати за те, як саме померла жінка. Опитування містило три варіанти: самогубство, вбивство або нещасний випадок.

The Guardian звинувачує Microsoft: штучний інтелект створив на MSN опитування про смерть жінки поряд зі статею про неї

Користувачі бурхливо відреагували на опитування, яке зрештою видалили. Деякі з них були засмучені такою ситуацією, а дехто вважав, що відповідальність за неї несуть автори тексту.

У Microsoft повідомили, що розслідують цей інцидент.

«Ми деактивували згенеровані Microsoft опитування для всіх новинних текстів і розслідуємо причину невідповідного контенту. Опитування не повинно було з’являтися поряд зі статтею такого характеру, і ми вживаємо заходів, щоб запобігти повторенню подібних помилок у майбутньому», – зазначили в компанії.

Виконавча директорка The Guardian Media Group Анна Бейтсон у листі до президента Microsoft Бреда Сміта написала, що «явно недоречне» опитування ШІ завдало значної репутаційної шкоди виданню та його журналістам.

Вона також попросила Microsoft запевнити, що перед використанням експериментальної технології в журналістських матеріалах або поряд із ними компанія отримуватиме схвалення видання.