Вченим вдалося запустити найменший у світі прискорювач елементарних частинок. Успіху досягли науковці з Університету Фрідріха-Александра в Ерлангені-Нюрнберзі (FAU) в Німеччині. Результати дослідження опубліковано в журналі Nature, пише Space.

Йдеться про нанофотонний прискорювач електронів (NEA). Він складається з мікрочипа, в якому знаходиться вакуумна трубка з тисячами окремих «стовпів». Дослідники прискорюють електрони, направляючи на ці «стовпи» мінілазерні промені.

Довжина головної прискорювальної трубки сягає 0,5 мм. Це в 54 млн разів менше порівняно з кільцем довжиною 27 км Великого адронного колайдера у Швейцарії. Як відомо, завдяки ВАК вдалося відкрити нові частинки, зокрема бозон Хіггса (або частинку Бога), примарні нейтрино, чарівний мезон.

Діаметр крихітного тунелю NEA – лише 225 нанометрів. Для порівняння, товщина людського волосся складає від 80 тис. до 100 тис. нанометрів. Дослідники використали мініатюрний пристрій для прискорення електронів з енергії 28,4 кілоелектронвольта до 40,7 кілоелектронвольта.

«Вперше ми справді можемо говорити про прискорювач частинок на (мікро)чипі», – сказав фізик із FAU Рой Шило, який є співавтором дослідження.

ВАК використовує понад 9 000 магнітів для створення магнітного поля, яке прискорює частинки приблизно до 99,9% швидкості світла. NEA також створює магнітне поле, але робить це завдяки спрямуванню лазерів на «стовпи» у вакуумній трубці. Це магнітне поле має меншу силу порівняно з тим, яке утворюється у ВАК.