Журнал TIME представив найкращі винаходи 2023 року. Список включає 200 інновацій, які змінюють наше життя.

Складаючи цьогорічний список, видання приділяло особливу увагу новим галузям, що розвиваються, таким як штучний інтелект, зелена енергетика та сталий розвиток. Також тут оцінювали кожного претендента за низкою ключових факторів, таких як оригінальність, ефективність, амбітність та вплив.

До списку найкращих винаходів потрапили 14 інструментів на базі штучного інтелекту. В  цьому переліку, наприклад, є Generative Expand та Generative Fill, які працюють у графічному редакторі Adobe Photoshop. Функції дають змогу розширювати зображення, додавати або видаляти об’єкти.

Adobe

Також до списку, звісно, потрапив GPT-4 від OpenAI, реліз якого відбувся в березні цього року. Крім цього, тут є модель Gen 2, яка може генерувати короткі відео з кількох підказок користувача. Про її доступність навесні оголосив стартап Runway.

До переліку включили продукт компанії Dedrone для виявлення безпілотників у містах. Він називається City-Wide Drone Detection та вже застосовується в деяких аеропортах. Ще один ШІ-інструмент у списку TIME – це нейромережа Meta SeamlessM4T, яка працює як перекладач-транскрибатор та розпізнає майже 100 мов.

Не менш цікавий та корисний інструмент у переліку – це рішення FeaturePrint від компанії Alitheon. Завдяки йому користувачі можуть виявляти підроблений товар – для цього треба лише навести камеру на предмет, а далі ШІ-інструмент визначить його справжність.

featureprint

До списку також потрапила нейромережа So-VITS-SVC, яка здатна створювати високоякісні вокальні партії в піснях, та модель Stable Audio, яка може генерувати як музичні композиції, так і окремі звукові ефекти.

stable-audio

Генератор зображень DALL-E 3 від OpenAI – теж у переліку найкращих за оцінками TIME. А ще до списку включили функціональний пристрій з камерою та проєкційним екраном Humane Ai Pin та інструмент AudioShake, який може розділяти аудіо на окремі елементи, роблячи його інтерактивним.

Ще один важливий ШІ-інструмент – це система TrailGuard AI, створена американською організацією Resolve. Вона використовує крихітні камери, оснащені технологіями Intel, для моніторингу зникаючих видів і виявлення браконьєрів.

Поціновувачі книжок оцінять Project Gutenberg Open Audiobook Collection. Це – відкрита колекція аудіокниг, над якою працювала електронна бібліотека Project Gutenberg, Microsoft і Массачусетський технологічний інститут. Використовуючи технологію перетворення тексту в мовлення, вони створили бібліотеку з 5 тис. аудіокниг, які тепер доступні на Spotify.

І, нарешті, у списку є AI Wildfire Detector від програми громадської безпеки AlertCalifornia та Департаменту лісового господарства та пожежної охорони Каліфорнії. В цьому випадку ШІ навчили виявляти дим та інші ранні ознаки пожежі за допомогою мережі з понад 1050 камер, розміщених у лісах Каліфорнії. Мета проєкту – виявити лісові пожежі, поки вони не поширилися.