Справжній вік Місяця може складати 4,46 млрд років. Це на 40 млн років більше, ніж вважалося досі. Про це пише Gizmodo.

Таких висновків дійшли вчені, які дослідили зразки кристалів циркону з місячного ґрунту, які були зібрані під час місії «Аполлон-17» (Apollo 17) у 1972 році.

У межах дослідження науковці вдалися до атомно-зондової томографії та проаналізували розподіл атомів свинцю у кристалах циркону. Відповідні результати роботи були опубліковані в журналі Geochemical Perspectives Letters.

«Дивовижно мати докази того, що камінь, який ви тримаєте в руках, є найстарішим уламком Місяця, знайденим нами до цього часу. Це опорна точка для багатьох питань про Землю, – заявила геофізикиня з Музею імені Філда в Чикаго і провідна авторка дослідження Дженніка Грір. – Коли ви знаєте, скільки років чомусь, ви можете краще зрозуміти, що відбувалося з ним протягом його історії».

До слова, недавно японська космічна компанія ispace представила посадковий модуль Apex 1.0, призначений для польотів на Місяць по короткій траєкторії. Очікується, що він зможе доставити на місячну поверхню до 300 кг вантажу. Місія планується на 2026 рік.