Слова, винесені в заголовок – це не фігура мови, а, на жаль, сувора дійсність. Російські ігри та російські розробники ігор допомагають вбивати українців. І у тих ракетах C-300, які вдарили 21 жовтня 2023 року по терміналу «Нової пошти» в Харкові й вбили 6 людей, є частка праці звичайних російських розробників ігор.

Йдеться навіть не про сплачування податків в Росії, частка з яких йде на зростаючі потреби ВПК країни-агресора та виробництво зброї, яка щодня вбиває українців. Деякі ігрові компанії напряму співпрацюють з виробниками зброї.

Як ось, наприклад, начебто люксембурзька компанія UNIGINE Company, яка створює ігровий рушій UNIGINE (колись був навіть набір тестів для ПК на його основі). Ну як ігровий рушій може використовуватися на війні?!

Що ж, UNIGINE Company, яка насправді створена Денисом Шергіним у 2005 році у Томську, Росія, співпрацює з російським акціонерним товариством «Алмаз-Антей», яке виробляє системи ППО, і у тому числі системи С-300, С-400 та С-500. Так, ті самі C-300, ракети яких майже щодня падають на українські міста, вбиваючи цивільних.

Для «Алмаз-Антей» компанія UNIGINE розробляла «Візуалізаційну складову аналітичного програмного комплексу».

«Ми раді співпрацювати з лідерами галузі, зацікавленими у використанні новітніх технологій 3D-графіки», – з радістю прокоментував цей контракт Денис Шергін, генеральний директор Unigine.

Але це ще не все. Як звернув увагу користувач групи Game Developers – Ukraine Володимир Семенякін, UNIGINE Company з радістю сповіщають, що вони допомагають розробляти «Віртуальний полігон для навчання ШІ дронів». Думаю, не треба казати, де будуть у першу чергу використовуватися ці дрони.

Російські ігри вбивають українців

І це лише одна компанія, а насправді таких прикладів купа. Тож коли наступного разу ви подумаєте, що «це усього лише гра, нічого страшного, якщо я куплю її, не станеться», згадайте про UNIGINE Company. Згадайте про податки, які підуть на ракети, що будуть намагатися вбити вас, та припиніть нарешті споживати будь-що російське.

Російське вбиває. Завжди. Якщо не прямо, то через насаджування російських наративів та промивання мозків. Як казав Микола Хвильовий майже 100 років тому: «Геть від Москви!».

Нагадаємо, про російські ігри у Steam попереджає куратор «Обережно, русняві ігри». Якщо ви знаєте якусь російську гру, якої нема у переліку, напишіть куратору «Обережно, русняві ігри» на Discord-каналі, на сторінці обговорювань Steam, або тегніть @playua у Twitter.