Європейський центральний банк зробив ще один крок до запуску цифрової версії євро, яка дозволить людям у 20 країнах, що використовують єдину валюту, здійснювати електронні платежі безпечно і безкоштовно. Про це пише Reuters.

Із 1 листопада ЄЦБ готується розпочати дворічну «фазу підготовки» до цифрового євро, під час якої він доопрацює правила, обере партнерів у приватному секторі та проведе «тестування та експерименти». Після цього в ЄЦБ планують вирішити, чи переходити до наступного етапу впровадження цифрового євро.

Хоча ухвалене зараз рішення є невеликим кроком у багаторічному проєкті, воно ставить ЄЦБ попереду інших центральних банків країн G7 і може стати прикладом для наслідування.

Цифровий євро буде за більшістю ознак схожий на онлайн-гаманець або банківський рахунок, за винятком того, що він буде вільним у використанні і гарантованим ЄЦБ, а не приватною компанією, що робить його безпечнішим.

Але проект має свою частку критиків, які побоюються, що він забере депозити з комерційного сектору. Щоб заспокоїти занепокоєння щодо витіснення комерційних банків, ЄЦБ заявив, що встановить обмеження на кількість цифрових євро, якими може володіти одна особа, ймовірно, в районі 3 тис. євро.