В Україні перший електронний рецепт тепер можна отримати без візиту до лікаря. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Це означає, що процес використання електронних рецептів став більш зручним. Раніше пацієнт міг отримати перший е-рецепт без візиту до лікаря лише за наявності гострих чи хронічних захворювань. В інших випадках він мав бути фізично присутнім на прийомі.

«Відтепер же ця вимога не є обовʼязковою. Це означає, що навіть якщо пацієнт звертається до лікаря дистанційно вперше, лікар має право прийняти рішення про виписування електронного рецепта на ліки без проведення особистого прийому пацієнта. Виняток – пацієнти, які проходять замісну підтримувальну терапію», – йдеться в повідомленні МОЗ.

У відомстві пояснили, що лікар у своєму рішенні має спиратися на отримані від пацієнта дані про його поточний стан, скарги, а також відомості з його первинної облікової медичної документації. Крім того, він має внести медичні записи про таку взаємодію до електронної системи охорони здоров’я.

«Водночас рішення лікаря про дистанційне призначення ліків має обов’язково відповідати галузевим стандартам у сфері охорони здоров’я, затвердженим МОЗ», – додали в міністерстві.

До слова, з 13 жовтня цього року  відпуск наркотичних препаратів в аптеці почав здійснюватися лише за електронним рецептом. Виняток – прифронтові території та зона бойових дій. Там продовжить діяти як електронний, так і паперовий рецепт.