Тема продуктивності сучасних смартфонів й наближення можливостей процесорів флагманських моделей до серйозніших чипів у комп’ютерах не є новою. І результати щорічного оновлення дійсно стають все ближчими. Це добре відчувається на прикладі продуктів компанії Apple, яка нині вже встигла повністю перевести всі свої продукти на чипи власного виробництва.

Видання Macworld детальніше поглянуло на результати синтетичного тесту Geekbench нових та більш-менш актуальних моделей виробника (охоплює iPhone, iPad та Mac). На презентаціях iPhone зазвичай приводиться порівняння зі смартфонами попередніх поколінь (майже не зачіпаючи при цьому конкурентів). І графіки Geekbench дійсно добре ілюструють планомірне й суттєве покращення продуктивності впродовж декількох років.

Ще одне порівняння продуктивності процесорів різних пристроїв Apple демонструє наближення потужності процесорів A17 Pro до M-серії

А от якщо додати в порівняння процесори iPad та Mac, все стає значно цікавішим. Так, «молодші» версії планшетів з A14 Bionic логічно програють продуктивності новіших iPhone. Своєю чергою iPad Air з M1 та базова версія M1 для лептопів та десктопів стоять вище смартфонів. Проте різниця показників демонструє, що з динамікою покращень чипів смартфонів, наступного року iPhone скоріше за все вже зможе з ними зрівнятися (а можливо й трошечки випередити).

Ще одне порівняння продуктивності процесорів різних пристроїв Apple демонструє наближення потужності процесорів A17 Pro до M-серії

Так, новий A17 Pro в iPhone 15 Pro набрав 7 431 балів багатоядерного тесту, тоді як M1 з iPad Air має 8 205. Десктопні версії M1 ще трошки потужніші — 8 453 бали. Таким чином iPhone 15 Pro не так і багато програє базовій версії MacBook Air з M1. При цьому M2 в iPad Pro вже випереджає такі лептопи, набираючи 9 577 балів, ще й наближаючися до показників M1 Pro з MacBook Pro (такі процесори в початковій комплектації демонструють результати у 10 273 бали).

«Це дещо передбачуваний графік, з найшвидшими чипами Mac на вершині, за якими слідує суміш iPad та iPhone. Але все ж є кілька цікавих результатів: власники iPad Pro можуть сказати, що їхній планшет приблизно такий же швидкий, як і MacBook Air, і це не так вже й багато. А різниця між iPhone SE за $399 і iPhone 14 за $899 не така вже й велика, як здається на перший погляд» — акцентує автор матеріалу Роман Лойола.