Екосистема Android швидко рухається до майбутнього з RISC-V. Цей зсув набрав обертів, коли Google оголосила про офіційну підтримку RISC-V в Android, прагнучи використовувати архітектуру на рівні з ARM-чипами. Компанія Qualcomm зробила ще один важливий крок в цьому напрямку, оголосивши про розробку першої в історії масової RISC-V Android-системи на кристалі (SoC), повідомляє ArsTechnica. Цей чип, який розробляється у співпраці з Google, ще не має офіційної назви, але називається RISC-V Snapdragon Wear. Qualcomm має намір комерціалізувати це рішення на базі RISC-V для носимих пристроїв на Android Wear.

RISC-V кидає значний виклик архітектурі процесорів компанії Arm, яка зараз домінує в смартфонах, планшетах та розумних годинниках. Відкритий характер RISC-V може зробити її більш економічно ефективною та універсальною, ніж архітектура ARM, дозволяючи компаніям розробляти свої мікросхеми без ліцензійних платежів. Ця архітектура з відкритим вихідним кодом також дозволяє створювати повністю відкриті мікросхеми. Щобільше, компанії можуть розробляти власні дизайни мікросхем і ліцензувати їх, позиціюючи себе як конкурентів Arm у сфері розробки процесорів.

Прийняття RISC-V також розглядається як спосіб обійти різні проблеми, пов’язані з Arm. Компанія опинилася в центрі кількох суперечок, включаючи її нестабільний статус власності, зміну бізнес-моделей та участь у торговельній війні між США та Китаєм. Ці фактори змусили китайські компанії розглядати RISC-V як альтернативу.

Заява Qualcomm – не перший крок компанії в напрямку RISC-V. Раніше компанія вже використовувала ядра RISC-V в декількох мікросхемах як другорядних мікроконтролерів в рамках більшої системи ARM SoC. Однак це були не основні системні процесори, а менші компоненти чипа. Snapdragon 865 від Qualcomm, випущений у 2019 році, був першим процесором, який використав RISC-V для деяких мікроконтролерів. На сьогодні Qualcomm поставила понад 650 мільйонів ядер RISC-V.

Перехід до системного процесора на RISC-V для Android вимагатиме великої роботи. Вона охоплює розробку SDK, компіляторів, бібліотек і багато іншого для підтримки нової архітектури. Google активно працює над тим, щоб зробити ОС Android сумісною з RISC-V. На щастя, більшість програм для Android, написаних на Java або Kotlin, будуть сумісні з RISC-V, як тільки Android Runtime (ART) буде адаптовано для виведення коду RISC-V. Основна проблема полягає в програмах, написаних з використанням Android NDK, який містить багато бібліотек.

Цей анонс знаменує собою початок екосистеми RISC-V для Android. Qualcomm заявила, що більш детальна інформація про запуск комерційного продукту на базі RISC-V для носимих пристроїв буде надана в майбутньому.