Голови кількох іноземних розвідок зібралися разом, щоб звинуватити Китай у крадіжці інтелектуальної власності та використанні штучного інтелекту для хакерських атак і шпигунства проти інших країн. Про це пише Reuters.

Із такою заявою виступили голови Служб безпеки США, Великої Британії, Канади, Австралії та Нової Зеландії, які входять до розвідувального альянсу під назвою «П’ять очей» (Five Eyes, FVEY).

Вважається, що Китай краде секрети в різних секторах – від квантових технологій і робототехніки до біотехнологій та штучного інтелекту. На переконання директора ФБР США Крістофера Рея, країна застосовує цілу низку методів: кібервторгнення, операції з використанням штучного інтелекту, нешкідливі на перший погляд корпоративні інвестиції та транзакції.

«Китайський уряд бере участь у найбільш тривалій, масштабній та витонченій крадіжці інтелектуальної власності та досвіду в історії людства», – додав зі свого боку генеральний директор Австралійської організації розвідки Майк Берджесс.

Натомість китайська сторона заявляє, що країна віддана захисту інтелектуальної власності.

«Ми рішуче виступаємо проти безпідставних звинувачень і наклепів на адресу Китаю і сподіваємося, що відповідні сторони можуть розглядати розвиток Китаю об’єктивно і справедливо», – сказав прессекретар посольства Китаю у Вашингтоні Лю Пеньюй.

Як відомо, США вже давно звинувачують Китай у крадіжці інтелектуальної власності, і це питання є однією з болючих точок в американсько-китайських відносинах. Але це вперше, коли члени розвідувального альянсу публічно виступили зі звинуваченнями на адресу Китаю.