На Багамських Островах побудували перший будинок, для створення якого використали альтернативний вид бетону. Унікальність споруди в тому, що вона здатна поглинати CO2. Про це пише The Verge.

Проєктом займається легенда баскетболу Рік Фокс. Разом з архітектором Семом Маршаллом він заснував стартап з виробництва екологічно чистих будівельних матеріалів Partanna.

За участі спеціалістів партнери розробили спосіб виготовлення бетону без використання вуглецевоємного цементу. Деталі процесу не розголошуються, але в Partanna стверджують, що суміш здатна тверднути при температурі навколишнього середовища.

Також у компанії запевняють, що компоненти суміші поглинають CO2 з повітря та затримують його в матеріалі. Будинок, створений з такого матеріалу, продовжує вбирати CO2 та утримуватиме його навіть після знесення.

За експертними оцінками, споруда площею 1250 квадратних футів поглинає стільки ж CO2, як і 5 200 дорослих дерев за рік. Уряд Багамських Островів наразі співпрацює з Partanna для будівництва загалом 1 000 будинків за унікальною технологією.