Організація Об’єднаних Націй ризикує зробити нормою цензуру в інтернеті. Все через те, в наступні роки Форум з управління інтернетом (IGF), який скликається Генеральним секретарем ООН, може відбутися в авторитарних країнах. Про це пише WIRED.

IGF є фактично площадкою для обговорення, а її мета – радше консультативна, ніж регуляторна. IGF дає можливість країнам, корпораціям, організаціям та активістам обговорювати різні аспекти функціонування інтернету. Перше засідання форуму відбулося у 2006 році.

І хоча в ООН поки офіційно не оголосили країни-господарі двох наступних зустрічей, є вірогідність, що у 2024 році IGF відбудеться в Саудівській Аравії, а у 2025 році – в росії.

Про те, що наступного року форум проходитиме в Ер-Ріяді проговорився міністр зв’язку та інформаційних технологій Саудівської Аравії Абдулла Альсваха (Abdullah Alswaha) на форумі в Токіо. Цю інформацію також підтвердив представник IGF.

У британській правозахисній організації Article 19, яка орієнтована на захист і свободу вираження думок і інформації в усьому світі, вважають проблематичним такий розвиток подій.

«Їхній послужний список у сфері прав людини та цифрових свобод повинен позбавити їх права на його (IGF – ред.) отримання», – прокоментували тут вірогідність проведення форуму в Ер-Ріяді.

Річ у тім, що в останні роки Ер-Ріяд здійснює цифрове стеження за дисидентами, виносить смертні вироки громадянам, які критикують його політику щодо прав людини в інтернеті.

Щодо заходу у 2025 році, то про його проведення в росії країна-агресор повідомила ще у 2020 році. Однак цілком зрозуміло, що росія не має нічого спільного зі свободою вираження думок в інтернеті та й поза його межами. Тож проведення IGF в країні-агресорі не має відбутися, хоча від ООН можна очікувати чого завгодно, організація вже не раз дискредитувала себе, відбілюючи росіян.