Google у співпраці з Samsung створила процесор Tensor G3, на якому працюють нові смартфони Pixel 8 та Pixel 8 Pro. Виготовлений за 4-нм техпроцесом Samsung, Tensor G3 може похвалитися 9-ядерною конфігурацією (1x Cortex-X3 + 4x A715 + 4x A510) та графічним прискорювачем ARM Mali-G715. Хоча Google не надала детальних специфікацій цього графічного чипа, схоже, що він має 7 обчислювальних блоків, як і попередній графічний процесор Mali-G710 у Tensor G2.

Користувач соцмережі X під ніком Golden Reviewer провів тести для оцінки ефективності графічного процесора Tensor G3, пише GSM Arena. У тесті 3DMark Wildlife Extreme продуктивність G3 була порівнянна з Apple A14 і відставала від Snapdragon 8 Gen 1.

Графіка Tensor G3 в Pixel 8 та 8 Pro повільніша за Apple A14

Цікаво, що Dimensity 9200 від MediaTek, який також використовує графічний процесор Mali-G715 (з 11 обчислювальними блоками), але виготовлений за 4-нм техпроцесом TSMC, значно перевершив Tensor G3 за швидкістю. Однак обидва чипи показали схожий рівень енергоефективності.

У тесті GFXBench Aztec (Vulkan/Metal back end, 1440p) Dimensity 9200 знову обійшов Tensor G3, забезпечивши майже вдвічі вищу частоту кадрів. Однак він також споживав майже вдвічі більше енергії, що призвело до порівнянних рівнів ефективності. У цьому тесті Tensor G3 показав лише незначне покращення порівняно зі своїм попередником G2.

Графіка Tensor G3 в Pixel 8 та 8 Pro повільніша за Apple A14

Інший тест GFXBench (v3.1), проведений при роздільній здатності 1080p, виявив менший розрив у продуктивності між чипами Google і MediaTek та менший розрив у споживанні енергії.

Графіка Tensor G3 в Pixel 8 та 8 Pro повільніша за Apple A14

Аналіз Golden Reviewer показує, що 4-нм LPP техпроцес Samsung відстає від 4-нм техпроцесу TSMC на 1,5-2 покоління. Майбутні чипи, такі як Snapdragon 8 Gen 3 і Dimensity 9300, які, як очікується, будуть представлені пізніше цього року, можуть ще більше підірвати конкурентоспроможність Tensor G3.

Майбутній чип Samsung Exynos 2400 з графічним процесором на базі технології AMD RDNA 3 може мати архітектурну перевагу, яка компенсує недолік техпроцесу. Що стосується майбутніх планів Google, то очікується, що Tensor G4 буде вироблятися на заводі Samsung, використовуючи досвід команди Exynos. Однак, подейкують, що Google працює над повністю власною розробкою, яка не залежатиме від Samsung, з потенційним випуском у 2025 році.