Досить цікавий проєкт виявлено на просторах інтернету. GPSJam – це карта світу, що демонструє проблеми в системі глобального позиціювання. Сервіс почав працювати з 14 лютого 2022 року і вже зафіксував на карті деякі зміни, які викликані початком повномасштабної війни проти України.

GPSJam анімована мапа

Як це працює: у кожному літаку ADS-B передавач поширює інформацію про номер борту, своє місцеположення, висоту, швидкість та інші дані. Цю інформацію у реальному часі збирають за допомогою спеціалізованих приймачів, які потім використовують такі сервіси як FlightAware чи FlightRadar для відстежування авіарейсів. Саме сервіс GPSJam бере базу польотів з ADS-B Exchange, обробляє дані щодо перешкод у навігації та наносить консолідовану інформацію на карту Mapbox.

Розробник підкреслює, що дані не можна однозначно трактувати саме як повну відсутність навігації у вказаній області, лише як певні перешкоди які зазнав літак у деякий проміжок часу. Також сервіс декларує, що не відображає яка саме система позиціювання давала збій, але переважно це  GPS. Більше відповідей на сайті.

Автор проєкту – Джон Уайзман (John Wiseman), в якого є хобі розробляти проєкти стеження за літаками та аналізувати їх поведінку. Його попередній проєкт – Advisory Circular network of twitter bots публікує повідомлення в режимі реального часу, коли виявляє підозрілі літаки, що літають по колу.