Хорватська державна енергетична компанія Bukotermal виявила підземне озеро з гарячою водою, яка може забезпечити північ країни геотермальною електроенергією. Про це пише TNW.

Таку знахідку компанія виявила під час дворічних досліджень. Озеро знаходиться у Вараждинській жупанії. Воно розташоване на глибині 2,4 км, а його температура в середньому складає +142,03 °C.

За інформацією жупанії, ділянка відповідає всім вимогам для будівництва геотермальної електростанції потужністю 16 МВт. Цієї енергії достатньо, щоб забезпечити десятки тисяч будинків.

В проєкт вже інвестовано понад 2,5 млн євро. Але в Bukotermal вважають, що загальна вартість будівництва електростанції складе близько 50 млн євро.

Найбільшим виробником геотермальної електроенергії в Європейському Союзі вважається Італія, потужності якої складають близько 915 МВт. За нею йдуть Німеччина (38 МВт) і Португалія (30 МВт).

У Хорватії встановлена потужність значно менша, але уряд країни заявив, що басейни з гарячою водою мають потенціал для забезпечення третини країни екологічно чистою електроенергією, якщо їх використати.