У США готуються до випробувань запасів ядерної зброї під землею. Особливість тестувань у тому, що під час них не буде реальних вибухів. Про це пише Quartz.

За словами вчених, які відповідають за готовність американського ядерного арсеналу до використання в разі потреби, вже наступного року в пустелю в Неваді почнуть відправляти ключові компоненти для таких тестувань.

Йдеться про проєкт Scorpius вартістю $1,8 млрд. Очікується, що в 2027 році він дозволить вийти за межі комп’ютерного моделювання і більш детально вивчити умови, що виникають на завершальній стадії вибуху. Але самого вибуху при цьому не буде.

Вчені називають такі тестування «лоскотанням хвоста дракона». Під час них науковці сподіваються отримати відповіді на те, чи працює старіюча ядерна зброя країни так, як було задумано.

Відповідний проєкт розробляють не перший рік. Але тепер в Міністерстві енергетики США оголосили, що він виходить на нову стадію. У Нью-Мексико почали збирати інжектор високоенергетичного електронного пучка, що вважається найскладнішою частиною Scorpius.

Завдяки цій машині спеціалісти, як планується, зможуть провести необхідні тестування. За своїми розмірами вона буде схожа на футбольне поле. Спершу її збиратимуть на поверхні – такі роботи триватимуть до 2025 року. А вже потім її розмістять на глибині 304 м під землею.

«Якби у вас був автомобіль, який стояв у гаражі від 30 до 50 років, і одного дня ви вставили ключ запалювання, наскільки ви впевнені, що він заведеться? – Пояснюють науковці мету проєкту. – Саме стільки років нашому ядерному стримуванню. Минуло більше 30 років відколи ми проводили підземні випробування ядерного вибуху».

Нагадаємо, що в США експерти національних оборонних лабораторій не могли фізично підтвердити ефективність і надійність ядерних боєголовок після заборони підземних випробувань 1992 року.