Бельгійська розвідка стежить за головним логістичним центром Alibaba в Європі через занепокоєння щодо можливого шпигунства. Про це пише Financial Times.

До таких заходів служба вдається через підозри, що Пекін використовує свою зростаючу економічну присутність на заході. Стеження ведеться за логістичним хабом Alibaba в аеропорту в Льєжі.

Бельгійські служби безпеки повідомили, що тут вони працюють над виявленням «можливого шпигунства та/або втручання», яке здійснюють китайські компанії, «включаючи Alibaba».

За інформацією обізнаних людей, увага приділяється впровадженню систем програмного забезпечення, які зіставляють конфіденційну економічну інформацію. Все через дію законодавства, яке змушує китайські компанії ділитися своїми даними з китайською владою і розвідувальними службами.

Як відомо, Alibaba у 2018 році підписала з Бельгією угоду про відкриття хабу в Льєжі. Це – п’ятий за величиною вантажний аеропорт Європи. Об’єктом керує дочірня логістична компанія Alibaba, яка називається Cainiao.

Занепокоєння щодо потенційного шпигунства, зокрема в бельгійському парламенті висловлювали ще до того, як логістичний центр було побудовано. Однак Китай тоді рішуче заперечував «неспровоковані інсинуації» щодо перебільшених ризиків для безпеки з боку своїх компаній.