Спільнота ентузіастів з OpenCore Legacy Patcher, які займаються запуском нових версій macOS на старих пристроях, добрались і до macOS Sonoma, найновішої версії операційної системи від Apple.

За словами розробників, 83 старих Маки, найстаріший з яких вийшов у 2007 році, можуть отримати найновішу версію ОС, встановивши OpenCore Legacy Patcher 1.0.0.

За допомогою OpenCore Legacy Patcher сучасну macOS Sonoma можна запустити на 16-річних Маках

Однак без обмежень та проблем, звичайно, не обійшлось. Наприклад, на Макбуках з тачпадом 2016 та 2017 років на процесорі Apple T1 не працює Apple Pay, Touch ID та збереження паролів в Safari й налаштуваннях.

Зі старим залізом проблем куди більше, особливо з тими, що не підтримують графічний API Metal. На таких пристроях не працюватиме відтворення DRM-захищених відео, оптичне розпізнавання символів Live Text, Continuity Camera, деякі елементи інтерфейсу можуть не рендеритися, а програми – не запускатися.

Враховуючи потенційні проблеми, варто добре обміркувати, чи потрібна вам найновіша версія операційної системи на заміну відсутності певних функцій, однак якщо ви все ж хочете проекспериментувати, завантажити OpenCore Legacy Patcher 1.0.0 можна з Github.