Нобелівську премію з фізики отримали П’єр Агостіні, Ференц Крауз та Анн Л’Юйє за експериментальні методи, які створюють аттосекундні імпульси світла для дослідження динаміки електронів у речовині.

Внесок лауреатів уможливив дослідження процесів, які є настільки швидкими, що раніше їх було неможливо дослідити.

Створення надзвичайно коротких імпульсів світла використовуватимуть для вимірювання швидких процесів, у яких електрони рухаються або змінюють енергію.

«Тепер ми можемо відкрити двері у світ електронів. Аттосекундна фізика дає нам можливість зрозуміти механізми, якими керують електрони. Наступним кроком буде їх використання», — сказала Єва Олссон, голова Нобелівського комітету з фізики.

Дослідження електронів всередині атомів і молекул має потенціал в багатьох сферах. В електроніці, наприклад, важливо розуміти та контролювати, як електрони поводяться в матеріалі. Аттосекундні імпульси також можна використовувати для ідентифікації різних молекул, наприклад, у медичній діагностиці.

Нобелівська премія з фізики дісталась вченим за створення нових методів дослідження електронів всередині атомів і молекул