Нобелівську премію в галузі фізіології та медицини за 2023 рік присудили вченим, які розробили технологію, що призвела до створення мРНК-вакцин проти COVID-19. Про це йдеться в повідомленні Нобелівського комітету.

«Нобелівську премію з фізіології та медицини за 2023 рік присуджено Каталін Каріко та Дрю Вайсману за їхні відкриття в галузі модифікації нуклеозидних основ, що дозволило розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19», – сказано в повідомленні.

Нобелівську премію отримали вчені за внесок у розробку мРНК-вакцин проти COVID-19

За інформацією BBC, професорам повідомили про перемогу по телефону, і вони були «приголомшені» цією новиною. Премію вони планують розділити між собою.

Як відомо, до пандемії технологія мРНК-вакцин була експериментальною, але вона лягла в основу вакцин Moderna та Pfizer/BioNTech. Тепер її досліджують для лікування інших захворювань, зокрема раку.

Традиційні вакцини вводять в організм інактивований білок вірусу, або антиген. Завдяки цьому імунна система вчиться розпізнавати вірус, якщо він з’явиться знову. Технологія мРНК-вакцин діє інакше і потреби вводити антиген немає. Замість нього використовується генетична послідовність або «код» антигену у вигляді мРНК, який змушує організм створювати антитіла.