Марсохід NASA Perseverance зафіксував пиловий вихор, який рухався вздовж західного краю марсіанського кратера Джезеро. Про це йдеться в повідомленні космічного агентства.

Подію зафіксували 30 серпня 2023 року. Отримані дані свідчать про те, що пиловий вихор рухався зі швидкість близько 12 миль/год. (19 км/год). Його ширину оцінили в 60 метрів, а висоту – аж у 2 кілометри.

Апарат NASA зафіксував величезний пиловий смерч на Марсі

Пилові смерчі трапляються як на Марсі, так і на Землі. Але унікальність вихорів на Червоній планеті в тім, що вони можуть виростати набагато більшими за ті, що трапляються на нашій планеті.

Вважається, що смерчі на Марсі переміщують та перерозподіляють пил в атмосфері планети. Тож вивчення цього явища дає змогу краще її зрозуміти.

До слова, недавно стало відомо, що марсохід NASA Perseverance завдяки автоматичній навігаційній системі AutoNav встановлює нові рекорди швидкості на Марсі. Показовою стала подорож, під час якої марсохід долав пік Snowdrift Peak. Відстань в 759 метрів Perseverance подужав приблизно за третину часу, який знадобився б іншим марсоходам.