Raspberry Pi Foundation оголосила про запуск Raspberry Pi 5, одноплатного компʼютера, який буде доступний наприкінці жовтня. Нова модель, ціна якої становить $60 за версію з 4 ГБ і $80 за версію з 8 ГБ, може похвалитися значними оновленнями.

Raspberry Pi 5 оснащений 4-ядерним 64-бітним процесором Arm Cortex-A76 з тактовою частотою 2,4 ГГц, графічним процесором VideoCore VII, двома виходами HDMI з роздільною здатністю 4Kp60, декодером HEVC з роздільною здатністю 4Kp60, дводіапазонним Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0 / Bluetooth Low Energy (BLE) та високошвидкісним інтерфейсом для карт пам’яті формату microSD.

Вийшов Raspberry Pi 5 - одноплатний компʼютер за $60

Окрім того, компʼютер отримав два порти USB 3.0, два порти USB 2.0, Gigabit Ethernet з підтримкою PoE+, два 4-смугові приймачі MIPI для камер/дисплеїв, інтерфейс PCIe 2.0 x1 та стандартний 40-контактний роз’єм GPIO.

Як зазначають розробники, Raspberry Pi 5 більш ніж удвічі швидший за свого попередника, Raspberry Pi 4. Цей анонс відбувся напередодні появи продукту на полицях магазинів, попередні замовлення на нього вже відкриті, а перші партії очікуються до кінця жовтня. Raspberry Pi Foundation висловила подяку спільноті та взяла на себе зобов’язання зарезервувати всі Raspberry Pi 5 принаймні до кінця року для продажу окремим особам.

Raspberry Pi 5 оснащений трьома новими мікросхемами, які забезпечують значний стрибок у продуктивності. Це BCM2712, новий 16-нанометровий прикладний процесор від Broadcom, RP1, контролер вводу/виводу, розроблений командою Raspberry Pi, та мікросхема управління живленням Renesas DA9091 Gilmour (PMIC).

Raspberry Pi 5 зберігає розмір кредитної картки, як і його попередники, але має оновлений дизайн, щоб відповідати можливостям нового чипсету. Компʼютер має пару роз’ємів FPC для інтерфейсів MIPI, менший роз’єм FPC для підключення PCI Express 2.0 і роз’єм Gigabit Ethernet в правому нижньому куті плати. На платі також є отвори для кріплення радіатора та роз’єми JST для різних функціональних можливостей.

Вийшов Raspberry Pi 5 - одноплатний компʼютер за $60

Виготовлений в британському технологічному центрі Sony в Пенкоді, Південний Уельс, Raspberry Pi 5 також отримав кілька виробничих інновацій, включаючи інтрузивне оплавлення роз’ємів, повну ізоляцію панелей та новий підхід до виробничих випробувань.

Вийшов Raspberry Pi 5 - одноплатний компʼютер за $60

Запуск Raspberry Pi 5 супроводжується новими аксесуарами, включаючи оновлений корпус з функціями терморегуляції, активний кулер, блок живлення USB-C потужністю 27 Вт, кабелі для камери та дисплея, PoE+ HAT, M.2 HAT, посібник Raspberry Pi для початківців, 5-е видання, а також батарею RTC.

Вийшов Raspberry Pi 5 - одноплатний компʼютер за $60

Нова версія Raspberry Pi OS, заснована на Debian Bookworm, розроблялася паралельно Raspberry Pi 5 та буде єдиною підтримуваною операційною системою стороннього виробника для Raspberry Pi 5. Вона буде запущена в середині жовтня, до того, як Raspberry Pi 5 з’явиться на полицях магазинів.

Розробка Raspberry Pi 5 тривала 7 років і коштувала $25 мільйонів, в ній брали участь численні організації та приватні особи.