ЄС попередив Ілона Маска про необхідність дотримання нових законів про фейкові новини та російську пропаганду після того, як платформа X виявилася лідером за рівнем дезінформації з-поміж усіх великих соцмереж. Про це пише The Guardian.

Високий рівень дезінформації на платформі зафіксовано у європейському звіті щодо боротьби техкомпаній з цим явищем. Відповідно до нього, Facebook виявився другим найгіршим порушником.

Однак Facebook та інші технологічні гіганти, включаючи Google, TikTok і Microsoft, погодилися працювати над добровільним кодексом поведінки. Його мета – встановлення галузевих стандартів для перевірки фактів та інших заходів.

Між тим, платформа X не підпадає під дію цього кодексу. Однак у межах Закону ЄС про цифрові послуги (DSA), який нещодавно набув чинності, вона має дотримуватися правил. Інакше їй загрожує заборона на всій території ЄС.

«Пан Маск знає, що він не зіскочив з гачка, залишивши кодекс практики, – сказала віцепрезидентка Єврокомісії Віра Йоурова. – Існують зобов’язання в межах жорсткого закону. Тому моє послання для Twitter/X: ви повинні їх виконувати. Ми будемо спостерігати за вашими діями».

Вона також акцентувала на російській дезінформації.

«Російська держава вступила у війну ідей, щоб забруднити наш інформаційний простір напівправдою і брехнею, щоб створити хибне уявлення про те, що демократія нічим не краща за автократію», – підкреслила Віра Йоурова.

За її словами, кремлівська пропаганда – це «багатомільйонна зброя масових маніпуляцій, спрямована як на росіян, так і на європейців та решту світу. І ми повинні з цим боротися. Дуже великі платформи повинні звернути увагу на цей ризик».

Нагадаємо, що влітку для найбільших світових онлайн-платформ запровадили жорсткіші правила відповідно до DSA. Усі великі соціальні медіакомпанії мають дотримуватися суворіших правил законодавства, які вимагають більш серйозного підходу до контролю за контентом, включаючи дезінформацію та мову ворожнечі.