NASA оприлюднило пропозицію для американських компаній з проєктування та будівництва US Deorbit Vehicle (USDV) – спеціального корабля, який зможе звести з орбіти Міжнародну космічну станцію після завершення строку її експлуатації. Про цей йдеться на офіційному сайті NASA.

Станом на зараз строк експлуатації МКС подовжено до 2030 р., але вже у січні 2031 р. станція, вага якої складає 450 т, має бути зведена з орбіти та затоплена у Тихому океані на так званому Кладовищі космічних кораблів. Це повністю закрита для судноплавства ділянка південного району Тихого океану за 3 900 км від новозеландського міста Веллінгтон з координатами 43°34′48″ пд. ш. 142°43′12″ зх. д., де щорічно затоплюються декілька десятків космічних апаратів.

Велика вага станції робить контрольоване зведення з орбіти непростою задачею. Раніше планувалося, що імпульси зведення будуть подавати декілька російських вантажних кораблів серії «Прогрес». Але дослідження NASA продемонстрували, що ця схема не спрацює як слід. До того ж США зараз не може покладатися на Росію як на надійного партнера, і невідомо, що ще буде у 2031 році.

Тому NASA і пропонує розробити власний корабель для зведення МКС з орбіти – United States Deorbit Vehicle (USDV). Це може бути як модифікація існуючого корабля, так і повністю новий апарат. Як і для будь-якого проєкту такого масштабу, для розробки, тестування та сертифікації USDV знадобляться роки. NASA сподівається встигнути до 2031 р.