Майже 59% українців працюють в гібридному форматі, проте регулярно з’являються в офісі. Про це свідчать результати опитування компанії Creative States. Проте варто зазначити, що її основний бізнес — це коворкінги та здача в оренду офісних площ, а опитування проводилося серед власних клієнтів.

У дослідженні взяли участь представники IT-індустрії, працівники креативного сектору, венчурних фондів, фінансової та туристичної індустрії, реального сектору економіки, NGO та благодійних фондів, компаній FMCG-сектору та інших галузей.

Більш ніж половина опитаних – люди у віці від 26 до 35 років. 70% респондентів – резиденти локацій в Києві, ще 30% – резиденти з Дніпра та вимушено релокований до Дніпра персонал компаній з тимчасово окупованих чи постраждалих від бойових дій міст.

За словами 34,8% опитаних, вони бувають в офісі 5-6 разів на тиждень, ще 28,3% приходять на роботу 3-4 рази на тиждень, а 26,1% – 1-2 рази на тиждень.

Абсолютна більшість респондентів (80,4%) відповіла ствердно на питання, чи пов’язана їхня діяльність з активним спілкуванням та взаємодією з іншими людьми. Проте надалі з’ясувалося, що геть не це є основною потребою регулярно бути присутніми на робочих місцях.

Приміром, вісім із десяти опитаних (73,9%) стверджує, що в офісі їм працюється продуктивніше, ніж з інших місць. Ще шестеро з десяти респондентів (65,2%) відповіли, що надихаються роботою в колективі. Майже третина з них (28,3%) тішиться можливості зосередитися та працювати без відволікань та вимушених перерв, а майже чверть (23,9%) респондентів зізнається, що наразі почувається в максимальній безпеці саме на роботі.

Також опитування Creative States, за чим працівники йдуть в офіси. Виявилося, що безлімітні снеки та кава вже давно не є додатковими аргументами на користь офісу. 82,2% опитаних йдуть в офіс через комфортне робоче місце, 73,3% – через атмосферу та комьюніті, а 66,7% – через наявність безперебійного електропостачання.

Тож зараз робітники більш охоче стануть до роботи офлайн за наявності розвинутої офісної інфраструктури (48,9% голосів), зон відпочинку (48,9%), кімнат для переговорів (53,3%) й організації дозвілля (55,6%).

Наявність укриття цікавить 55,6% опитаних. У разі повітряної тривоги резиденти, що знаходяться безпосередньо на локаціях, користуються укриттями в обов’язковому порядку. 34,8% респондентів, працюючи з дому, дотримуються правила двох стін. Ще 10,9% переходить до ванної кімнати чи коридору.

Набагато більше за власну безпеку під час роботи опитаних хвилює час, що витрачається на дорогу та логістику. 60% респондентів готові за можливості більш ефективно використати час, витрачений у пробках, на робочі чи особисті потреби. Ще 11% хвилює перспектива опинитися під час повітряної тривоги далеко від дому та/або близьких людей. Лише 14% опитаних готові повністю відмовитися від поїздок до офісу, якщо логістика негативно впливатиме на їхній життєвий ритм.

«Всупереч страху багатьох роботодавців, люди охоче повертатимуться з «ремоуту». Справа не тільки в укриттях, генераторах, каві чи спілкуванні з людьми. Рівновага, спокій, безпека: ось за чим щодня чи принаймні кілька разів на тиждень їхатимуть підлеглі того керівника, який перейматиметься створенням для них таких умов», – зауважує Creative States.

Як відомо, зараз бачитися з підлеглими щодня чи принаймні кілька разів на тиждень «наживо» прагнуть керівники Amazon, Apple, Meta, Google, Starbucks, Disney, Zoom та багатьох інших світових корпорацій.