Одним з оновлень цьогорічних флагманів від Apple стала заміна матеріалів шасі iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max зі сталі на титан. Звісно, це передбачає, що компанія має десь купувати матеріали, ще й у великому обсязі, адже саме моделі Pro є одними з найпопулярніших смартфонів.

Серед найбільших постачальників титану є росія, яка має чималі родовища цього матеріалу. Проте Apple не закуповує титан з росії.

На запит від співробітників української компанії iLounge, Apple дала ствердну відповідь, що російський титан не використовується в нових моделях iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max.

Apple не купує титан з росії для нових iPhone 15 Pro

«Дякуємо за звернення. Щодо вашого запитання про титан, ми можемо підтвердити, що наші постачальники не використовують джерела цього матеріалу з росії» — йдеться у відповіді від Apple.

В компанії не розкрили, титан з якої країни використали у своїх нових смартфонах. Але що цікаво, Україна могла б стати постачальником титану не тільки для Apple, адже має найбільші запаси титану в Європі. Як повідомляло видання ZN.UA із посиланням на The Wall Street Journal ще восени минулого року, в рамках зменшення залежності від Китаю та росії в цьому питанні, США розглядали постачання титану з України, зокрема для аерокосмічної галузі. 

Видання зазначає, що за даними Геологічної служби США, Україна знаходиться серед семи глобальних виробників титанової губки, тому може бути альтернативним постачальником матеріалу.

У матеріалі WSJ із посиланням на поінформовані джерела також зазначалося, що «внутрішні політичні чвари та війна» поки стають на заваді цьому. Проте Держдепартамент вивчає можливість співпраці з Україною. 

«США не можуть дозволити собі залишатися залежними від постачання матеріалів з ворожих іноземних країн, таких як Китай і росія. Україна — не ворог і має найбільші поклади титану в Європі» — наголосив конгресмен Том Тіффані, який також є співавтором законопроєкту про оборонні витрати.

Тим часом колишній виконавчий директор компанії Boeing Джон Бірн висловлюється на користь України в питанні постачання титану:

Чи зможе Україна прийти й заповнити цю прогалину в постачі? Можна точно сказати, що вона точно буде серед місць, на які всі звернуть увагу.

Є на цьому шляху й більші перепони. Єдиний завод в Україні знаходиться у Запоріжжі, ще й неподалік лінії фронту. Раніше його контролював олігарх Дмитро Фірташ, але у серпні минулого року уряд націоналізував завод. Та навіть попри це він потребуватиме інвестицій та часу на модернізацію.

WSJ також згадує українську компанію Velta. Наразі вона активно працює над збільшенням видобутку та пропонує власні рішення для виготовлення кінцевого продукту з титану для аерокосмічної галузі.