Нещодавно на Open Source Summit Europe було оголошено, що період довгострокової підтримки ядра Linux (LTS) буде скорочено, повідомляє ArsTechnica. У 2017 році тривалість LTS була збільшена з двох років до шести. Однак через шість років спільнота Linux виявила, що підтримувати програмне забезпечення такий тривалий період дуже складно. В результаті ядро повернеться до дворічного періоду LTS.

Рішення про повернення до дворічного періоду не буде негайним. Спільнота Linux продовжуватиме дотримуватися наявних термінів завершення життєвого циклу. Це означає, що ядра 6.1, 5.15, 5.10, 5.4, 4.19 і 4.14 все ще отримуватимуть підтримку протягом шести років. Однак майбутні ядра підтримуватимуться лише два роки. Спочатку шестирічне вікно планувалося зробити необов’язковим, але на практиці всі ядра отримали цей продовжений термін підтримки. У майбутньому так вже не буде.

Джонатан Корбет, виконавчий редактор Linux Weekly News, назвав дві основні причини такого рішення. По-перше, старі ядра помітно перестали використовуватися, що змусило Корбета зауважити: “Немає сенсу підтримувати [старі ядра] так довго, тому що люди їх не використовують”. По-друге, значне навантаження лягло на мейтейнерів, багато з яких не отримують заробітної плати. Вони мали б виграти від довшої підтримки від внесків компаній, які використовують Linux, проте цього не сталося.

Наслідки для Android

Дворічний період підтримки може бути прийнятним для ПК, але він створює проблеми для Android. Початкове продовження до шести років було розроблене насамперед з думкою про пристрої на базі Android та IoT. На ПК дворічне вікно просто відображає проміжок часу між оновленнями ядра. Однак для вбудованих пристроїв, які не часто оновлюють ядро, цей дворічний період охоплює більшу частину циклу розробки й весь період підтримки користувачів.

Ще у 2017 році Google підкреслила, що розробка смартфонів зазвичай займає два роки, причому ядро допрацьовується на ранній стадії інженерного процесу. Це означало, що на момент випуску смартфона його ядро LTS наближалося до кінця свого життя. Як наслідок, споживачі будуть використовувати застарілі ядра протягом усього терміну служби своїх пристроїв.

Процес розробки ядра Android є складним і містить кілька форків. Спочатку Google робить форк з нової версії Linux LTS, щоб створити ядро Android Common. Потім воно надсилається постачальникам SoC, таким як Qualcomm, які створюють форк для кожної моделі SoC. Згодом виробники пристроїв отримують його і знову роблять форк для кожної моделі пристрою.

Попри такі досягнення, як “Загальний образ ядра” (Generic Kernel Image, GKI) від Google з 2017 року, великі оновлення ядра для пристроїв на Android залишаються рідкісними. Наприклад, Pixel 6, який був першим смартфоном з GKI, вийшов з Linux 5.10 і залишився на цій версії. Цьому ядру вже три роки. Хоча Google натякає на великі оновлення ядра GKI в майбутньому, жоден споживчий пристрій ще не отримав такого оновлення. Ходять чутки, що майбутній Pixel 8 може запровадити довше вікно підтримки, що потенційно прокладе шлях до великих оновлень ядра.