Фонд Марка Цукерберга та Прісцили Чан фінансує будівництво потужної обчислювальної системи для медичних досліджень. Вона складатиметься з понад 1 тис. графічних процесорів NVIDIA H100, які потрібні для серверів, орієнтованих на штучний інтелект. Про це пише The Verge.

Ініціатива подружжя Chan Zuckerberg Initiative (CZI) робить сміливі заяви щодо обчислювальної системи. У фонді очікують, що вона «призведе до революційних відкриттів, які можуть допомогти вилікувати, запобігти або контролювати всі хвороби до кінця цього століття».

Мета полягає в тому, щоб надати дослідникам доступ до генеративного ШІ для вивчення здорових і хворих клітин. Використання прогностичних моделей людських клітин може допомогти науковцям краще зрозуміти, як організм реагує на хвороби або нові ліки.

«Моделі ШІ можуть передбачити, як імунна клітина реагує на інфекцію, що відбувається на клітинному рівні, коли дитина народжується з рідкісною хворобою, або навіть як організм пацієнта відреагує на нові ліки», – йдеться в пресрелізі.

У фонді звертають на увагу, що відповідні інструменти можуть бути дуже дорогими та недоступними для багатьох вчених. Тож у CZI мають намір це змінити.

Графічні процесори придбає мережа Biohub Network, яка належить CZI. Для розробки нових моделей штучного інтелекту обчислювальна система навчатиметься на наявних наборах даних. Очікується, що вона стане одним із найбільших кластерів ШІ, що використовуються для некомерційних досліджень.