На початку літа 2023 р. трафік ChatGPT суттєво впав і дехто з аналітиків припускав, що це пов’язано з тим, що по закінченню навчального року учні припинили користуватися ШІ-інструментами для читингу під час виконання домашніх завдань та складання іспитів. У вересні, коли заняття відновилися, трафік ChatGPT знову зріс, що лише підтверджує цю теорію. Про це пише Insider.

Згідно з аналітикою Similarweb, трафік вебсайту ChatGPT значно зріс після початку навчального року.

З початком навчального року використання ChatGPT знову зросло

З одного боку, це має влаштовувати OpenAI, тому що попит з боку учнів старших класів та вищих освітніх закладів буде завжди й підлітки, що призвичаяться до використання ШІ, продовжать використовувати його й у майбутньому, під час роботи. З іншого боку, така сезонність говорить про обмеженість сценаріїв використання ChatGPT у реальному житті, що має непокоїти розробників.

Якщо велика частина зростання ChatGPT відбувається за рахунок студентів-шахраїв, це означає, що ця технологія або принаймні такий формат чат-бота, не буде домінуючою обчислювальною платформою у майбутньому.

Цікаво, що OpenAI й сама пропонує використовувати ШІ у навчанні. Наприкінці серпня компанія випустила посібник для вчителів, який демонструє деякі способи використання ChatGPT у класі, включаючи підказки та плани уроків. Цей посібник містить також відповіді на запитання вчителів щодо ШІ.

Найважливіше з них – чи може OpenAI допомогти вчителям визначити, виконано домашнє завдання за допомогою ChatGPT або іншою моделлю ШІ, чи самими учнями. Відповідь, на жаль, не втішна – ні, не може. Ба більше, вже існуючі інструменти визначення авторства контенту часом роблять відверті помилки, наголошуючи, що тексти Шекспіра або Декларація незалежності США були створені штучним інтелектом.