Відомий британський комік, актор та письменник Стівен Фрай поскаржився, що його голос було вкрадено і відновлено за допомогою ШІ. Про це пише Yahoo з посиланням на Fortune.

Під час виступу на CogX Festival у Лондоні актор, який, до речі, нещодавно відвідував Київ, програв перед аудиторією файл, у якому ШІ, імітуючи його голос, озвучує історичний документальний фільм.

«Я не сказав жодного з цих слів – це все машина. Так, це мене шокувало», – сказав Стівен Фрай – «Вони використали моє читання семи томів книг про Гаррі Поттера, і з цього набору даних ШІ створив подобу мого голосу, яким начитав цю нову історію».

Стівен Фрай дуже відомий читець. Крім книг про Гаррі Поттера він начитував англійську класичну літературу, озвучував ігри серії LittleBigPlanet, Fable та Birds of Steel.

«Те, що ви почули, це не результат якогось мікшування, це робота досить гнучкого ШІ, який модулює слова відповідно до значення кожного речення. Тому я міг би прочитати що завгодно, від заклику до штурму парламенту до жорсткого порно, і все без мого відома і без мого дозволу. І це, що ви щойно почули, було зроблено без мого відома. Тож, коли я дізнався про це, я надіслав зразок своїм агентам по обидва боки Атлантики, і вони відповіли, що навіть не підозрювали, що таке можливо». – сказав Фрай.

Фрай додав, що коли він виявив, що його голос використовується без його згоди, він побачив у цьому лише початок нової загрози творчому таланту, попередивши своїх розлючених агентів: «Ви ще нічого не бачили».

«Ми маємо думати про ШІ, як про перший автомобіль: вражаючий, але не закінчений виріб», – сказав актор, зазначивши, що коли автомобілі були винайдені, ніхто не міг уявити, наскільки вони поширені сьогодні.

«Технологія – це не іменник, це дієслово, вона завжди рухається», – додав він. – «Те, що ми маємо зараз, це не те що буде. Що стосується ШІ, те, що ми маємо зараз, розвиватиметься швидше, ніж будь-яка технологія, яку ми коли-небудь бачили. З одним ми всі можемо погодитися: ми живемо в напрочуд дивні часи».