Портал DOU поцікавився в українських айтівців, які через повномасштабну війну виїхали за кордон, чи планують вони повертатися додому. У своїх відповідях спеціалісти розділилися, але здебільшого пояснили, від чого залежатимуть їхні дії.

Приміром, чимало представників галузі хочуть повернутися в Україну. Але готові зробити це лише після завершення активної фази війни або після перемоги.

«Португалія, потім Болгарія. Усе не те, це не рідна земля. Повернуся після перемоги. Доначу зараз, буду й потім. Готовий власними руками щось робити заради відновлення добробуту держави», – написав один айтівець.

Подібної думки дотримаються чимало інших українських IT-спеціалістів, які взяли участь в опитуванні. Причому вони акцентують на тому, що готові брати участь у відновленні добробуту та в чому конкретно це проявлятиметься.

«У перший день війни виїхали з дитиною. Зараз почуваюся краще, ніж було спочатку, бо до всього звикаєш. Планую повернутися, коли закінчиться війна. Вважаю своїм обов’язком брати участь у відновленні добробуту в Україні. Це допомога і турбота про ветеранів, відновлення економіки, змінення суспільної думки, інвестиції в щось місцеве – це те, чим я міг би допомогти», – пише Senior Full Stack Developer.

Є також і ті, хто будує плани на час, коли зможе повернутися додому.

«Ми в Кракові. Повернемось, щойно закінчиться війна. Уже є деякі плани з відкриття бізнесу, який допомагатиме ветеранам», – каже Senior QA.

Однак багато людей зізнаються, що не мають остаточного уявлення щодо повернення в Україну. За їхніми словами, рішення залежатиме, зокрема від ситуації з корупцією.

«Емігрував до Польщі у вересні 2022 року. Спочатку було дещо дискомфортно через мовний барʼєр, але поляки дружні та з розумінням ставляться до українців, що говорять ламаною польською, багато що нагадує Україну, тому тут доволі комфортно. Якщо війна повністю завершиться і буду бачити зміну в ситуації з корупцією, ефективністю управління та просуванням реформ, то повернуся», – розповідає Senior iOS Engineer.

Водночас користувачі мережі звертають увагу, що про корупцію пишуть, зокрема й чоловіки.

«Дуже кумедно читати, як деякі чоловіки, що виїхали після ухвалення заборони на виїзд називають умовою повернення відсутність корупції», – пишуть в коментарях до опитування.

Між тим, є також і ті, хто більше не хоче повертатися додому. Деякі люди зізнаються, що вже шукають «нову батьківщину».

«Виїхав місяць тому. У планах відпочити і впорядкувати все після півтора року війни. Найбільш ймовірні варіанти для нової батьківщини — США та Канада. Поставив собі дедлайни пів року не ухвалювати жодних рішень і три роки не повертатися до України за жодних обставин. Після цього важко сказати, але поки що виглядає так, що отримуватиму громадянство іншої країни…», – пише Tech Lead.

Нагадаємо, що Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн запропонує ЄК продовжити термін дії захисту для громадян України, які виїхали до Євросоюзу через війну.