Компанія Unity анонсувала спеціальну комісію за встановлення ігор. Вона називається Runtime Fee та почне діяти з 1 січня 2024 року. Розробники відреагували на ініціативу бурхливо – на їхню думку, вона негативно вплине на ігровий бізнес. Про ситуацію пише Axios.

Суперечливість ситуації полягає в тому, що розробникам ігор доведеться платити Unity за те, скільки разів буде встановлена та чи інша гра. Розмір комісії залежатиме від граничних показників та планів, які пропонує компанія.

Розробники, які користуються Unity Personal та Unity Plus, муситимуть платити компанії за кожне встановлення, якщо гра подолає поріг у 200 тис. завантажень з моменту релізу або отримає дохід у $200 тис. впродовж 12 місяців. Комісія передбачена й для тих, хто використовує Unity Pro та Unity Enterprise, але тут показники трохи нижчі.

Unity анонсувала комісію за встановлення ігор, розробники обурені та шукають альтернативу

Оголошення обурило ігрову спільноту, зокрема й інді-розробників. Річ у тім, що плата Unity може виявитися більшою за потенційний заробіток. Вони переймаються, що комісію доведеться платити щоразу, коли гравець видаляє гру, а потім встановлює її знову. Також їх хвилює те, що плата потенційно стягуватиметься, якщо один і той самий гравець встановлюватиме гру на різні пристрої.

Крім того, вони обурюються через можливу комісію за завантаження демоверсій гри, інсталяцій з благодійного набору або популярного сервісу підписки, такого як Microsoft Game Pass. З огляду на це, деякі розробники почали думали про те, щоб відмовитися від послуг Unity на користь конкуруючого рушія Unreal Engine від Epic Games або інших подібних сервісів.

«Зупиніть це, – написала студія Innersloth, яка стоїть за хітом Among Us. – Це зашкодить не лише нам, але й іншим ігровим студіям із будь-яким бюджетом і розміром…»

За інформацією Windows Central, Innersloth також заявила, що зміна бізнес-моделі Unity призведе до того, що студія затримає випуск контенту та функцій, щоб перенести Among Us на інший рушій.

Unity анонсувала комісію за встановлення ігор, розробники обурені та шукають альтернативу

Обурення висловила й студія Aggro Crab, яка працює над довгоочікуваною грою Another Crab’s Treasure, що вийде на Xbox, Windows PC та Xbox Game Pass у 2024 році. Вона закликала Unity відмовитися від комісії. Тут побоюються, що їхня наступна гра, призначена до випуску для 25 передплатників Game Pass, призведе до втрат, які загрожуватимуть стабільності бізнесу студії.

Unity анонсувала комісію за встановлення ігор, розробники обурені та шукають альтернативу

До боротьби з ініціативою Unity долучилася й компанія Massive Monster, яка створила Cult of the Lamb. Вона закликала гравців купляти гру, поки студія не видалить її 1 січня.

Між тим, в Unity намагаються заспокоїти розробників. CEO компанії Марк Віттен заперечив деякі страхи розробників. Приміром, комісія стягуватиметься лише за первинну інсталяцію, хоча за встановлення гри на другий пристрій таки доведеться платити.

Плата також не стягуватиметься за встановлення демоверсій, якщо тільки вона не є частиною завантаження, яке включає повну версію гри. Ігри з благодійних наборів будуть звільнені від зборів.

Водночас розробники, які випускають ігри в Game Pass, не будуть «на гачку». В цьому разі комісія стягуватиметься з дистриб’юторів, яким у прикладі Game Pass виступає Microsoft.

За оцінками Марка Віттена, загалом збори змушені будуть платити лише близько 10% розробників Unity, враховуючи пороги, які мають подолати їхні ігри.