Компанія Intel офіційно анонсувала Thunderbolt 5, останню версію високошвидкісного апаратного інтерфейсу, розробленого у співпраці з Apple. Цей новий стандарт обіцяє принести значні покращення у порівнянні з попередником, Thunderbolt 4. Серед найбільш значущих нововведень:

Збільшена швидкість. Thunderbolt 5 пропонує загальну пропускну здатність до 120 Гбіт/с, що є значним стрибком у порівнянні з 40 Гбіт/с, які пропонували Thunderbolt 3 та 4. Це стало можливим завдяки використанню технології Bandwidth Boost. Конфігурація за замовчуванням забезпечує двостороннє з’єднання зі швидкістю 80 Гбіт/с, але її можна гнучко налаштувати до 120 Гбіт/с для дисплеїв з високою роздільною здатністю або декількох екранів.

Потужніша зарядка. Однією з особливостей є підтримка зарядки потужністю до 240 Вт, що потенційно може усунути потребу в окремих зарядних кабелях для ігрових ноутбуків.

Сумісність. Новий стандарт підвищує мінімальну швидкість передачі даних PCIe до 32 Гбіт/с і сумісний з DisplayPort 2.1, USB v4, USB 3 20G і PCIe Gen4. Це означає, що Thunderbolt 5 забезпечить більший потенціал пропускної здатності для зовнішніх графічних чипів, особливо коли системи оснащені PCIe-сумісними лініями, що працюють на швидкості 64 Гбіт/с.

Intel представив Thunderbolt 5 зі швидкістю передачі даних до 120 Гбіт/с та зарядкою до 240 Вт

Ноутбуки на базі архітектури Meteor Lake можуть стати одними з перших систем з Thunderbolt 5. Очікується, що перші системи з цією технологією з’являться у 2024 році.