Microsoft збільшила споживання води з 2021 по 2022 рік на 34%, до понад 6,4 млрд л. Це пов’язують з дослідженнями в галузі штучного інтелекту, повідомляє AP.

«Можна з упевненістю сказати, що більша частина цього зростання пов’язана з ШІ», зокрема з «великими інвестиціями в генеративний ШІ і партнерством з OpenAI». Такої думки дотримується дослідник з Каліфорнійського університету Шаолей Рен.

Річ у тім, що великі мовні моделі, такі як ChatGPT, потребують суттєвої обчислювальної потужності та генерують значну кількість тепла. Тож центри обробки даних мають закачувати воду, щоб забезпечувати прохолоду та підтримувати оптимальні для роботи температури.

За підрахунками команди Шаолея Рена, ChatGPT поглинає 500 мілілітрів води, коли користувач задає чат-боту серію від 5 до 50 запитань або команд. Цей діапазон залежить від місця розташування серверів та пори року.

«Більшість людей не знають про використання ресурсів, що лежать в основі ChatGPT, – пояснив Шаолей Рен. – Якщо ви не знаєте про використання ресурсів, то ми ніяк не зможемо допомогти зберегти ресурси».

AP звертає також увагу на те, що для розробки технології OpenAI, яку підтримує Microsoft, використали ресурси з вододілу річок у центральній Айові. Вода була потрібна, щоб охолодити потужний комп’ютер. Зі свого боку, Microsoft заявила, що інвестує в дослідження для вимірювання енергетичного та вуглецевого сліду ШІ.