Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”» сповістило про завантаження першої порції ядерного палива виробництва Westinghouse Electric Sweden AB у реактори радянського зразка ВВЕР-440 Рівненської АЕС. Це дозволить Україні у перспективі повністю відмовитися від ядерного палива російського виробництва.

На сьогодні «Енергоатом» – перша у світі компанія, яка експлуатує реактори радянського дизайну та здійснила проєкт із диверсифікації ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000 та ВВЕР-440.

Контракт на постачання паливних збірок ВВЕР-440 від Westinghouse Electric Company було укладено ще у вересні 2020 року. Планувалося розпочати експлуатацію палива Westinghouse у 2025 році, але після початку повномасштабної російської агресії вдалося суттєво скоротити терміни виробництва цього палива у Швеції.

«Величність цього дня – це кінець монополії росіян на цьому сегменті ринку ядерного палива. І я дуже сподіваюся, що цей день відкриє шлях до швидких санкцій проти росіян в атомній енергетиці», – зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко під час урочистостей, присвячених події.

Головний виконавчий директор Westinghouse Патрік Фрагман підкреслив, що фахівці Енергоатому і Westinghouse за півтора роки провели фантастичну роботу, яка зазвичай триває від шести до семи років: «Ми зробили це разом, і не тільки для України, але і для більшості європейських країн, в яких ядерні реактори відтепер можуть бути повністю незалежними від постачання палива з Росії».

Керуючий директор Westinghouse Electric Sweden Азіз Даг подякував усім фахівцям, що працювали на заводі у Швеції в режимі 24/7 для досягнення якнайшвидшого результату. Він також акцентував на важливому значенні розробки в умовах проходження зими.

«Коли почалось повномасштабне вторгнення Росії, ми звернулись до наших партнерів з Westinghouse з пропозицією щодо прискорення виготовлення палива для реакторів типу ВВЕР-440. За нашої інженерної підтримки вони виготовили його за півтора роки і привезли сюди – на Рівненську атомну електростанцію. Дякую за це нашим партнерам, дякую усім, хто брав у цьому участь», – сказав президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

За словами Петра Котіна, поки що американсько-шведське паливо працюватиме в активній зоні реактора разом з російським, із подальшим його повним заміщенням.

Зі свого боку очільник Міненерго зазначив, що ця знакова подія має остаточно зняти всі перестороги європейських країн щодо відходу від російського ядерного палива.

Наразі у світі працює більш ніж 50 реакторних блоків ВВЕР, які донедавна не мали альтернативи російському паливу. Зокрема АЕС з реакторами ВВЕР є в Україні, Вірменії, Китаї, Чехії, Фінляндії, Угорщині, Словаччині, Болгарії, Індії та Ірані. Серед країн, які планують вводити в дію реактори ВВЕР – Бангладеш, Єгипет, Йорданія та Туреччина. Німеччина закрила усі свої ВВЕР-реактори ще у 1989-90 роках і скасувала будівництво нових.