У черговому пакеті військової допомоги Україні, який оголосила адміністрація США, крім додаткових снарядів, ракет та амуніції, є одна цікава нова позиція, яка викликає «велике занепокоєння» у російських окупантів – це снаряди зі збідненого урану для 120-мм гармат танків M1 Abrams, які ось-ось мають стати до лав ЗСУ. Що це за снаряди?

Гладкоствольна американська гармата M256 (насправді це покращена німецька Rh-120 L44 від Rheinmetall), яка встановлюється на танки M1 Abrams, має досить широкий спектр амуніції, але основним засобом боротьби з танками супротивника є так звані Armour-Piercing Fin-Stabilized Discarding Sabot (APFSDS) або бронебійні оперені підкаліберні снаряди (БОПС).

США буде постачати до України снаряди зі збідненого урану. Що це таке?

APFSDS – це по суті величезна оперена стріла з важкого металу, яка запакована у піддон, що відповідає калібру гармати. Після пострілу піддон відокремлюється й у ціль летить лише оперена металева стріла вагою 4-5 кг. На відміну від звичайних кумулятивних снарядів, вибухової речовини в APFSDS нема, для пробиття броні що 2-3 рази товще калібру гармати, вистачає кінетичної енергії сердечника. При влучанні у броню сердечник руйнує її та руйнується сам, викликаючи шквал осколків в середині танку, які вражають екіпаж та обладнання.

снаряди зі збідненого урану

Снаряди APFSDS виготовляють багато країн світу – Бельгія, Німеччина, Франція, Ізраїль, США, Японія, Польща, Південна Корея. Основним матеріалом для сердечника є сплав вольфраму. Але Франція та США використовують набагато ефективніший збіднений уран, пробивна спроможність якого десь на 20% більше.

Перший APFSDS-снаряд зі збідненого урану для танкової гармати M256 у форматі 120×570mm NATO США прийняла на озброєння у 1984 р. Він отримав індекс M829. У 1988 р. була розроблена поліпшена версія цього снаряду – M829A1. Під час операції «Буря в пустелі» танкісти США прозвали саме цей снаряд «срібною кулею», за його вражаючу ефективність проти іракських (читай радянських) танків.

США буде постачати до України снаряди зі збідненого урану. Що це таке?

У 1994 р. за «мотивами» Війни у затоці з’явилась поліпшена версія M829A2. У 2003 р. снаряд з покращеною формою сердечника, який міг «оминати» реактивну броню, отримав індекс M829A3. Остання версія цього снаряду, M829A4, була взята на озброєння у 2016 р.

Цікаво, що експортна версія M829A1 мала назву KE-W Terminator і виготовлялася… зі сплаву вольфраму. Вона теж отримала серію оновлень, останнє з яких AKE-T, засновано на снаряді M829A4, але теж з вольфрамовим сердечником.

Які саме зі снарядів серії M829 отримає Україна поки що невідомо, але скоріш за все це M829A3 та M829A4.

Тож, ще раз. Це збіднений уран. Зробити з нього атомну бомбу, навіть брудну – неможливо. Але використання таких снарядів призведе до додаткового забруднення довкілля України. Але… це найкращий засіб для знищення російських танків під час танкових дуелів та наступу з використанням бронетехніки. Тож, красно дякуємо, США!

США буде постачати до України снаряди зі збідненого урану. Що це таке?

Технічні характеристики снаряді M829A3 / M829A4
Розробник/виробник – Alliant Techsystems (ATK), Armtech Defense, Aerojet GenCorp, Northrop Grumman, General Dynamics Ordnance & Tactical Systems
Калібр – 120×570mm NATO
Рік – 2003/2016
Довжина снаряда – 935 мм
Вага снаряда – 18,7 кг
Довжина сердечника – 670 мм
Діаметр сердечника – 25 мм
Вага сердечника – 4,74 кг
Матеріал сердечника – збіднений уран
Початкова швидкість – 1555 / 1650 м/с
Бронепробиття – 650 мм на відстані 2000 м