Наприкінці цього місяця Google офіційно святкуватиме свій 25-й день народження. Щоб розпочати святкування, генеральний директор Google та Alphabet Сундар Пічаї розмірковує про першу чверть століття компанії, зокрема про питання та технологічні досягнення, які призвели до її найбільших проривів і найкорисніших продуктів. Він також ділиться деякими думками про можливості, які Google отримає завдяки штучному інтелекту, щоб робити важливі речі в ще більших масштабах. Приводимо колонку Сундара Пічаї у повному вигляді.

Для всіх у всьому світі, хто користується нашими продуктами, наших співробітників і наших партнерів:

Цього місяця Google святкуватиме свій 25-й день народження. Це величезний привілей — досягти цього рубежу, який став можливим завдяки людям, які користуються нашими продуктами та спонукають нас до інновацій, сотням тисяч «гуглерів» у минулому і сьогоденні, які вклали свої таланти у створення цих продуктів, а також нашим партнерам, які вірять у нашу місію так само як і ми самі.

Це час для подяки та роздумів

Я багато думав про те, як далеко зайшли технології за останні 25 років і як люди пристосовуються до них. Багато років тому, коли я навчався в США, мій тато, який був в Індії, отримав свою першу електронну адресу. Я був дуже радий мати швидший (і дешевший) спосіб спілкування з ним, тож відправив повідомлення.

А потім я чекав… і чекав. Минуло два повних дні, перш ніж я отримав цю відповідь:

«Шановний пане Пічаї, лист отримано. Усе гаразд».

Спантеличений такою затримкою і формальностями, я зателефонував йому, щоб дізнатися, що сталося. Він сказав мені, що хтось на його роботі повинен був відкрити лист на своєму офісному комп’ютері, роздрукувати його, а потім доставити йому. Мій тато продиктував відповідь, яку хлопець записав, а потім надрукував і відправив мені.

Перенесемося на кілька місяців назад: Я був зі своїм сином-підлітком. Він побачив щось цікаве, зробив кілька швидких фотографій і поділився ними з друзями. Потім вони обмінялися кількома повідомленнями, і все це відбувалося швидше, ніж за той час, поки я діставав свій телефон.

Те, як я спілкувався зі своїм батьком багато років тому, порівняно з тим, як спілкується мій син сьогодні, показує, як багато змін може відбуватися між поколіннями. Технології, на адаптацію до яких ми витрачаємо роки, для наших дітей є другою натурою. Ідеї, якими мій батько захоплювався як науковою фантастикою – прийняти дзвінок з годинника або наказати машині ввімкнути улюблену пісню – змушують моїх дітей знизувати плечима.

Ці знизування плечима дають мені велику надію на майбутнє. Вони встановлюють високу планку для того, що будуватиме та винаходитиме наступне покоління… і я не можу дочекатися, щоб побачити, що змусить їхніх дітей також знизувати плечима.

Основна істина інновацій полягає в тому, що в той момент, коли ви розширюєте межі технології, вона незабаром переходить з розряду екстраординарних в розряд звичайних. Ось чому Google ніколи не сприймав наш успіх як належне.

Все почалося з пошуку

Ларрі та Сергій вперше записали нашу місію 25 років тому: впорядкувати світову інформацію і зробити її загальнодоступною та корисною. У них було амбітне бачення нового типу пошукової системи, яка б допомогла людям розібратися у хвилях інформації, що рухаються в Інтернеті. Продукт, який вони створили, Google Search, згодом допоміг мільярдам людей по всьому світу отримати відповіді на свої запитання.

Кілька років я був одним із тих людей, які використовували Google, як і будь-який інший користувач Інтернету. Пам’ятаю, як мене вразила здатність Google знаходити найкращу відповідь на найезотеричніші питання, від крихітної деталі, захованої на сторінці обслуговування клієнтів магазину, до незрозумілого футбольного правила.

Питання, які я ставив Google, з часом еволюціонували: Як полагодити кран, що капає? Найшвидший маршрут до Стенфордської лікарні? Як заспокоїти дитину, що плаче? І десь навесні 2003 року, мабуть: Як пройти співбесіду в Google? З часом Google став набагато краще відповідати на них.

Надихало те, що люди робили з відповідями на свої запитання: знаходили медичну допомогу чи розраду у важкі часи, опановували нові навички, обирали нові кар’єрні шляхи чи започатковували нові бізнеси. Ідея про те, що студент у сільській місцевості Індонезії може отримати доступ до тієї ж інформації, що й професор у Стенфорді, була революційною і змінила життя і наш світ на краще. Вона відкрила доступ до освіти та підприємництва, як ніщо інше ні до, ні після неї.

Пошукова система також заклала підвалини для економічного впливу Google за межами наших власних стін. Наші рекламні платформи та інструменти починалися з такої ж простої передумови, як і сам Пошук: допомогти компаніям знайти клієнтів, які вже шукали ті продукти та послуги, які вони пропонують. Це була платформа, яка приваблювала малий бізнес, зокрема, бізнес із продажу лобстерів поштою, який зареєструвався першим. Як і сам пошук, можливість для будь-якого бізнесу розміщувати рекламу в Інтернеті мала справді трансформаційний вплив, допомігши мільйонам компаній стати частиною цифрової економіки.

Чверть століття запитань

Пошук все ще є основою нашої місії, і це все ще наш найбільший прорив, над яким ми ще багато працюємо.

Звичайно, сьогодні Google – це більше, ніж пошукова система. У нас є 15 продуктів Google, кожен з яких обслуговує понад пів мільярда людей і компаній, і шість продуктів, кожен з яких обслуговує понад 2 мільярди користувачів.

Як і більшість пошукових запитів Google, всі ці продукти також починалися із запитання. У випадку з Gmail це було: Чи можемо ми запропонувати 1 ГБ сховища кожній людині?. У 2004 році, коли Gmail був запущений, цей обсяг сховища був більш ніж у 100 разів більшим, ніж у більшості інших безплатних сервісів вебпошти!

Кілька років по тому ми побачили можливість суттєво покращити веббраузер, а отже, й Інтернет для людей з усього світу. Тож у випадку з Chrome ми запитали: Чи можемо ми створити браузер, який зробить Інтернет кращим, з простотою, швидкістю та безпекою в основі? Напередодні запуску у мене виникло власне запитання: Чи будуть люди цим користуватися?

YouTube наважився запитати: А що, як ми дамо кожному спосіб поділитися тим, що він знає, зі світом? І сьогодні він став потужною платформою для навчання та знань.

Питання продовжували надходити, і ми продовжували вдосконалювати та розширювати наші продукти, знаходячи нові відповіді: Що, якби Карти Google дозволили людям побачити кожну вулицю у світі в деталях? Що, якби ми створили інструмент перекладу, який дозволив би людям отримувати доступ до інформації та спілкуватися різними мовами? Що, якби ви могли шукати та знаходити всі свої старі фотографії, просто описавши, що ви хочете побачити?

Ми також запитували себе, як найкраще поділитися нашими інструментами, досягненнями та інфраструктурою з іншими. Google був побудований у хмарі від самого початку, хоча ми розпочали наш хмарний бізнес лише у 2008 році. Сьогодні Google Cloud став однією з найбільших корпоративних компаній у світі. Партнери з різних галузей використовують технології Google, щоб покращити підтримку клієнтів та ефективність ланцюжка поставок, зменшити свій вуглецевий слід, створювати нові додатки та досягати більшого за допомогою штучного інтелекту. Як і наші рекламні клієнти до них, партнери Cloud працюють краще, зростають швидше та створюють робочі місця з нашою допомогою.

Звичайно, не всі питання, які ми ставили, закінчилися успіхом. У будь-якій 25-річній подорожі ви отримуєте кілька ударів, засвоюєте уроки та працюєте над тим, щоб стати кращими. Пам’ятаєте Google Wave?

Ми також стикалися з важкими питаннями про наше майбутнє як компанії. У 2000-х роках це було питання про те, як довго може проіснувати Інтернет? У 2010-х роках люди запитували, чи зможемо ми адаптуватися до ери мобільних комп’ютерів, і чи «закінчився» пошук? Щоразу ми відповідали, що повертаємося ще сильнішими. Ми робили це, керуючись особливою зосередженістю на нашій місії, вірою в застосування глибоких комп’ютерних наук для покращення життя людей та здоровою зневагою до неможливого.

Здорова зневага до неможливого

Саме завдяки цій здоровій зневазі ми змогли взятися за проблеми, які інші не могли, або не хотіли, вирішувати. Наприклад, була неможлива ідея покласти потужний комп’ютер у кишеню кожному, незалежно від його доходу чи доступу до інтернету. Сьогодні Android працює на 3 мільярдах пристроїв по всьому світу, від новітніх портативних комп’ютерів до телефонів початкового рівня. Він лежить в основі наших зусиль, спрямованих на те, щоб зробити інтернет доступнішим для всіх, і надихнув нас на створення інших продуктів, що трансформують світ. Так само, Chromebook зробили комп’ютери доступними для шкіл по всьому світу. А Google Pixel передає найкращі з наших новітніх технологій – камери на основі машинного навчання, розпізнавання мови, можливості транскрипції, тензорні чипи та багато іншого – безпосередньо в руки людей.

Це підводить нас до штучного інтелекту. Google інвестує в штучний інтелект майже з самого початку. Ми були одними з перших, хто почав використовувати машинне навчання у своїх продуктах, починаючи з початку 2000-х років, для виправлення орфографії, покращення якості реклами та показу підказок і рекомендацій.

Потім, на початку 2010-х, був справжній ажіотаж навколо глибоких нейронних мереж. У 2012 році кілька з нас пішли на демонстрацію в конференц-залі біля Charlie’s, нашого головного кафе на кампусі. Я пам’ятаю, як із захопленням спостерігав, як дослідницька група показувала нам прогрес, якого вони досягли в розпізнаванні зображень завдяки прориву в нейронних мережах. Це був перший момент, коли я подумав про себе: це дійсно змінить все!

Схоже відчуття я відчув, коли побачив революційні міждисциплінарні дослідження, що відбувалися в DeepMind, спрямовані на розуміння природи інтелекту. Цей прогрес глибоко вплинув на мою думку, коли я став генеральним директором у 2015 році, про те, що Google має стати першою компанією, яка впроваджує штучний інтелект.

З’явилося ще більше запитань. Як забезпечити це нове покоління обчислень? Так ми винайшли тензорні процесори (Tensor Processing Units, TPU), які забезпечили значне підвищення продуктивності машинного навчання від 30 до 80 разів порівняно з іншими апаратними засобами на той час, і стали основою комп’ютера AlphaGo, який обіграв чемпіона світу з гри в го Лі Седоля у 2016 році. Приблизно в той же час у 2017 році ми випустили нашу знакову статтю Transformer, яка створила архітектуру нейронної мережі, що є основою для більшості сучасних генеративних ШІ та великих мовних моделей.

Багато з цих технологічних проривів призвели до деяких з наших найнеймовірніших інновацій у продуктах. Результати пошуку за складними запитами стали набагато кориснішими завдяки великим мовним моделям, таким як MUM і BERT. Ми створили абсолютно нові способи для людей висловлювати те, що вони шукають, за допомогою голосу, зображень і навіть ставити запитання про те, що вони бачать за допомогою мультипошуку. Тепер генеративний ШІ допомагає нам переосмислити наші основні продукти – від нового Search Generative Experience (SGE) до функції «Допоможи мені написати» в Gmail. А на початку цього року ми запустили Bard – ранній експеримент, який дозволяє людям співпрацювати з генеративним ШІ.

Мої улюблені моменти – це бачити, як наші продукти можуть змінити життя людей на краще: Чи то зайняті батьки, які фотографують свою шухляду для рукоділля та використовують Bard, щоб надихнути своїх дітей на рукоділля в дощовий день; мандрівники, які використовують Lens для перекладу розкладу поїздів в іншій країні; чи то сім’я, яка завдяки нашим дослідженням у галузі розпізнавання та синтезу мовлення може почути голос людини з БАС (Бічний аміотрофічний склероз).

Створювати продукти, які допомагають людям, – це водночас привілей і відповідальність. У людей виникають свої запитання: Чи можемо ми довіряти цим новим технологіям? Ми ретельно продумуємо, як створювати відповідальні технології з самого початку, чи то забезпечення захисту інформації кожного, чи то захист людей від зловмисників в Інтернеті.

Це також охоплює участь у важливих дебатах про те, як ці технології формуватимуть наше суспільство, а потім спільний пошук відповідей. Штучний інтелект є ключовою частиною цього процесу. Хоча ми дуже раді потенціалу ШІ, який може принести користь людям і суспільству, ми розуміємо, що ШІ, як і будь-яка інша рання технологія, несе в собі складнощі та ризики. Наша розробка та використання ШІ повинні враховувати ці ризики та сприяти відповідальному розвитку технології. Принципи ШІ, які ми запустили у 2018 році, є важливою частиною того, як ми це робимо. Ці принципи ставлять такі питання, як: Чи буде це корисним для людей і принесе користь суспільству, чи може це якось зашкодити? Вони також впливають на розробку наших продуктів і додатків зі штучним інтелектом, а також допомагають нам знаходити рішення для нових проблем. Наприклад, лише минулого тижня ми представили SynthID – інструмент для нанесення водяних знаків та ідентифікації зображень, створених штучним інтелектом, який допоможе розв’язати важливу проблему прозорості. Ми продовжимо співпрацювати з експертами та спільнотою, щоб продовжувати вчитися та вдосконалюватися.

Погляд у майбутнє

Дивлячись у майбутнє, я розмірковував над зобов’язанням, що міститься в листі наших засновників від 2004 року: «розробляти сервіси, які покращують життя якомога більшої кількості людей – робити речі, які мають значення».

Завдяки штучному інтелекту ми маємо можливість робити важливі речі в ще більших масштабах.

Ми тільки починаємо розуміти, на що здатна наступна хвиля технологій і як швидко вона може вдосконалюватися. Мільйон людей вже використовують генеративний ШІ в Google Workspace, щоб писати та творити. Прогнозування повеней тепер охоплює місця, де проживає понад 460 мільйонів людей. Мільйон дослідників використовують базу даних AlphaFold, яка охоплює 200 мільйонів прогнозів білкових структур, допомагаючи зменшити забруднення пластиком, подолати стійкість до антибіотиків, боротися з малярією тощо. І ми продемонстрували, як ШІ може допомогти авіакомпаніям зменшити кількість викидів від літаків, що є важливим інструментом у боротьбі зі зміною клімату.

Але попереду ще багато чого. З часом ШІ стане найбільшим технологічним зрушенням, яке ми побачимо за все своє життя. Це більше, ніж перехід від настільних комп’ютерів до мобільних, і, можливо, більше, ніж сам Інтернет. Це фундаментальне перепрофілювання технологій і неймовірний прискорювач людської винахідливості.

Зробити штучний інтелект кориснішим для всіх і впроваджувати його відповідально – це найважливіший спосіб виконати нашу місію на наступні 10 років й далі.

А тепер штучний інтелект дозволить нам та іншим ставити питання на кшталт:

Як кожен студент може отримати доступ до персонального репетитора, будь-якою мовою і на будь-яку тему?
Як ми можемо допомогти підприємцям розвивати нові форми чистої енергії?
Які інструменти ми могли б винайти, щоб допомогти людям розробляти і створювати нові продукти та розвивати нові бізнеси?
Як можна переосмислити такі галузі, як транспорт чи сільське господарство?
Як ми можемо допомогти громадам передбачати природні катаклізми і готуватися до них?

Оскільки ці нові кордони відкриваються перед нами, ми знову запрошуємо діяти сміливо і відповідально, щоб покращити життя якомога більшої кількості людей, і продовжувати ставити ці великі питання.

Наші пошуки відповідей на них сприятимуть надзвичайному технологічному прогресу протягом наступних 25 років.

І якщо у 2048 році десь у світі підліток подивиться на все, що ми створили за допомогою штучного інтелекту, і знизує плечима, ми знатимемо, що ми досягли успіху. І тоді ми повернемося до роботи.

Дякую за дивовижні 25,

-Сундар Пічаї