Сучасні автомобілі можуть збирати конфіденційну інформацію про водіїв. Про це свідчать дані проєкту Privacy Not Included («Конфіденційність не включена»), який підготувала міжнародна неприбуткова організація Mozilla, пише Gizmodo.

Йдеться про машини, які випустили в минулі кілька років. Спеціалісти організації дійшли висновку, що автомобільні бренди не дотримуються базових стандартів конфіденційності та безпеки в нових моделях, які підключенні до інтернету. Відповідний тест Mozilla провалили всі 25 брендів, які досліджували в організації.

«Багато людей думають про свій автомобіль як про приватний простір – місце, де можна зателефонувати лікарю, поговорити з дитиною дорогою до школи, виплакатися через розрив стосунків або проїхатися місцями, про які, можливо, не хотілося б, щоб світ дізнався, – зазначили автори проєкту. – Але це сприйняття більше не відповідає дійсності. Всі нові автомобілі сьогодні – це кошмари приватності на колесах, які збирають величезні обсяги особистої інформації».

Збір даних може відбуватися з використанням різних інструментів, включаючи мікрофони, камери та телефони, які під’єднують до автомобілів. Виробники також збирають дані через свої додатки та вебсайт, а потім можуть продавати або ділитися ними з третіми сторонами.

За даними Mozilla, найгіршим порушником виявився Nissan. Політика конфіденційності автовиробника передбачає, що він збирає, зокрема інформацію про сексуальну активність та дані про стан здоров’я. За сексуальним життям водія може стежити також Kia.

Volkswagen збирає дані про його поведінку за кермом, наприклад, про користування ременями безпеки або гальмування. А от BMW, Ford, Toyota, Tesla і Subaru збирають інформацію про расу, вираз обличчя, вагу, здоров’я та місце, де водії їздять.