Науковці закликають до відповідального дослідження того, як можна затримувати вуглекислий газ у водах світового океану. Відповідний лист підписали понад 200 вчених, пише The Verge.

Один зі способів запобігти погіршенню кліматичних змін – поглинути частину викидів з атмосфери. Океани можуть впоратися з цією задачею, поглинаючи та утримуючи вуглекислий газ. Однак науковці прагнуть переконатися, чи не створять вони нові проблеми накопичуючи вуглекислий газ в океанах.

«Хоча підходи до поглинання вуглекислого газу за допомогою океану мають величезний потенціал, існують і ризики, – йдеться в листі. – Суспільство ще не має достатньої інформації про ефективність чи вплив будь-якого конкретного підходу, а тому не може ухвалювати обґрунтовані рішення щодо їхнього використання в широких масштабах».

Існують різні способи підвищити здатність океану поглинати та утримувати вуглекислий газ. Деякі з них є природними, наприклад, відновлення прибережних екосистем, які поглинають CO2 через фотосинтез. Проте, вчені поки не знають, які стратегію є більш дієвими та до яких наслідків вони призведуть.

З огляду на це, вони вважають за потрібне провести контрольовані випробування для оцінки можливих стратегій та незалежної експертизи. Лист підписав, зокрема колишній головний науковий радник уряду Великої Британії у 2000-2007 роках Девід Кінг та колишній кліматолог NASA Джеймс Хансен.