Компанія Apple планувала використовувати власний роз’єм Lightning для iPhone, аж до того часу, поки б не змогла повністю відмовитися від портів, повідомляє інсайдер Марк Гурман з Bloomberg.

Однак через рішення Європейського Союзу, який вимагає від виробників мобільних пристроїв перейти на стандарт USB-C до кінця наступного року, Apple довелося змінити курс. Технологічний гігант планує представити iPhone 15 12 вересня, і це перший смартфон виробника, який буде оснащений роз’ємами USB-C у всіх чотирьох нових моделях. Попри те, що Apple не ініціювала цю зміну, очікується, що вона буде представлена як значна перевага для споживачів.

Apple підкреслить кілька ключових переваг переходу iPhone на USB-C:

  • Універсальний зарядний кабель: Користувачі зможуть використовувати один зарядний кабель для iPhone, Mac та iPad;
  • Швидша передача даних: Нові висококласні моделі iPhone отримають значне збільшення швидкості передачі даних;
  • Швидка зарядка: У деяких випадках смартфони заряджатимуться швидше, ніж раніше;
  • Ширша сумісність: Нові iPhone будуть сумісні із зарядними пристроями, які використовуються в мільярдах пристроїв інших виробників.

Apple, швидше за все, уникатиме згадки про роль Європейського Союзу в цих змінах під час своєї основної презентації. Компанія завжди прагнула діяти з позиції сили, представляючи нові продукти або взаємодіючи зі ЗМІ. Раніше Apple виступала проти переходу USB-C, посилаючись на екологічні проблеми та можливість для урядів неправомірно впливати на дизайн продуктів.

Втім, перехід на USB-C не обійдеться для Apple без викликів:

  • Втрата доходів від ліцензування: Apple втратить частину доходів від виробників аксесуарів, які використовували роз’єм Lightning і повинні були платити за сертифікацію за програмою Apple Made for iPhone (MFI);
  • Розподіл ресурсів: Компанії доведеться інвестувати інженерні ресурси та капітал, щоб здійснити перехід;
  • Збільшення ризиків сумісності: Цей крок може полегшити клієнтам перехід на пристрої Android;
  • Потенційні PR-проблеми: Apple зіткнулася з негативною реакцією, коли перейшла на роз’єм Lightning у 2012 році та коли прибрала роз’єм для навушників у 2014 році.

За останнє десятиліття Apple створила величезну екосистему аксесуарів Lightning, ймовірно, заробляючи десятки мільйонів доларів щокварталу на ліцензійних відрахуваннях. Компанія повідомила про плани обмежити функції несанкціонованих аксесуарів USB-C, орієнтуючи споживачів на продукти, сертифіковані MFI. Однак очікується, що широке розповсюдження периферійних пристроїв з інтерфейсом USB-C зменшить доходи Apple від роялті.

Щоб полегшити перехід на новий порт для споживачів, Apple додасть до коробки кабель USB-C, але навряд чи до неї увійде сумісний зарядний блок. Клієнтам, які використовують зарядні пристрої від iPhone 11 або більш ранніх моделей, доведеться придбати новий блок живлення з портом USB-C, що може викликати невдоволення серед частини користувачів.